Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Dags att riva jobbmurarna”

Stefan Löfvens regeringstid har varit en mardröm för både arbetskraftsinvandrare och flyktingar. Socialdemokraterna verkar vilja locka väljare från Sverigedemokraterna, och i kulisserna håller LO i piskan. Hur vi river jobbmurarna, är en fråga vi kommer att diskutera på Liberalernas landsmöte i helgen.

Publicerad: 18 november 2017, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Arbetskraftsinvandring

LO-kollektivet präglas sedan länge av en ingrodd ovilja att välkomna nya svenskar till arbetsmarknaden. I grunden handlar det om löner; om fler arbetare står till förfogande blir det svårare för facket att ställa orealistiska krav. LO är inte rasister, men de och Socialdemokraterna delar en nationalistisk grundsyn. Migranter kommer i andra hand.

Vi Liberaler förstår att arbetsmarknaden gynnas när fler tävlar om jobben. Då blir det helt enkelt lättare att matcha rätt person med rätt arbetsplats, ekonomin växer och fler jobb skapas. I helgen samlas Liberalerna på landsmöte i Västerås. Det är dags att riva regeringens jobbmurar.

Vi vill:

1. Välkomna tillfällig arbetskraft
Sveriges byggsektor har brist på arbetskraft. Vid stora byggprojekt har det därför varit vanligt att låna in arbetare från andra europeiska företag där löner och villkor minst motsvarat en svensk lägstanivå. Nu, på beställning från LO, har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gett facken rätt att kräva att alla som arbetar i landet ska teckna ett svenskt kollektivavtal. Att tvingas förhandla med facket för några månaders jobb är dyrt, omständligt ¬– och blockerar utländska arbetare. Vi Liberaler vill minska regelkrånglet.

2. Korta handläggningstiderna
Näringslivets rekrytering hämmas av svåra regelverk och långa handläggningstider. Därför vill vi snabba på handläggningen av arbetstillstånd. Fler av Migrationsverkets ansökningar bör hanteras mer standardiserat. Den som till exempel har studerat i landet och ansöker om uppehållstillstånd för att arbeta bör i princip beviljas automatiskt. Det ska vara lätt att bli en del av Sverige.

3. Sluta utvisa samhällsbyggare
En del av reglerna kring arbetskraftsinvandring syftar till att motverka att anställda utnyttjas. Dessvärre har tillämpningen blivit alldeles för rigid. Högutbildade anställda har flera gånger utvisats på grund av att deras arbetsgivare till exempel råkat teckna fel försäkring. Liberalerna krävde redan för ett år sedan att lagstiftningen skulle åtgärdas, men ännu har ingenting hänt. Regeringens passivitet slår livsöden i spillror.

Socialdemokratins melodi känns igen: reglera och byråkratisera trots att jobbskapande entreprenörer, kreativa startup-bolag och tillväxtdrivande industri slås ut.

Som liberaler drömmer vi istället om en värld där människor är mindre begränsade. Arbetskraftsinvandring gör både att människor kan uppfylla sina drömmar i ett nytt land och att svensk ekonomi kan blomstra. Det ger ett Sverige som har råd med välfärd, utan att kväva kreativiteten i skatter. Utan en fri arbetsmarknad skapas inget välstånd och utan välstånd kan vi inte ha någon välfärd.

Joar Forssell, ordförande Liberala ungdomsförbundet (LUF)

Robin Tapper, kandidat till kommunfullmäktige Stockholm (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetskraftsinvandring

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev