Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Cynisk debatt medan människor dör

Frånvaron av säkra och legala vägar dödar människor på flykt. Trots mina sju år i politiken har ingen någonsin kunnat förklara för mig varför det måste vara så här, skriver Alfred Askeljung (C).

Publicerad: 31 augusti 2015, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi problematiserar flyktingströmmarna samtidigt som barn dör vid våra gränser, skriver Alfred Askeljung.


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikEUFlyktingmottagandeAsylsökandeEnsamkommandeFlyktingkrisen

Under sommaren har det som kommit att kallas EU:s flyktingkatastrof varit omskrivet i världsmedia. Samtidigt har den svenska debatten varit osedvanligt hård, där allt fler politiska röster hörs för krav på olika åtstramningar. Snart är DN:s ledarsida en av få borgerliga röster kvar för en bibehållen öppen migrationspolitik, samtidigt som de xenofobiska och folkhemsvurmande Sverigedemokraterna vinner mark. Som vän av frihet och öppenhet så är det bekymmersamt.

Självklart gör vi fel om vi förringar de utmaningar som kommer sig av att många människor söker sig till Sverige. Utmaningar för att ordna bostäder, jobb och skola till alla de som kommer hit är reella och kommer att kräva marknadsmässiga reformer av våra arbets- och bostadsmarknader. Ökad lönespridning, fler enkla jobb, flexiblare arbetsrätt och en konkurrensutsatt arbetsförmedling är bara några av reformerna som krävs på arbetsmarknaden. På bostadssidan måste vi göra upp med de kommunala planmonopolen, otidsenliga byggnormer, långsamma planprocesser och den destruktiva hyresregleringen.

Åtgärder för att få ner kostnaderna i systemen för asylsökande och integration är också ett måste om Sverige ska kunna fortsätta vara ett öppet land. Det är ett pågående arbete, där Centerpartiet under hela året har presenterat förslag på förslag för att kunna ta emot och integrera människor snabbare, bättre och billigare.

Alltför många röster inom och utom borgerligheten verkar dock tro att “volymerna” eller antalet människor som söker sig hit är problemet. Ifrågasättandet av legitimiteten hos de ensamkommande flyktingbarnen är numera vardagsmat, liksom hänvisningen till att resten av EU måste “göra mera”. Det här är ett bekvämt sätt att isolera sig från den verklighet vi trots allt lever i. För ibland tränger sig verkligheten på.

Under den gångna helgen var det något som brast, inte bara för mig utan för många svenskar. Bilder på döda barn, uppsköljda på stränder, fyllde mitt internet. Rapporter om hur desperata människor klättrade över taggtrådsstängsel i Ungern och Makedonien samsades med artiklar om döda flyktingar på lastbilarna i Österrike och tågspåren i Frankrike. Det slog mig hur absurd den svenska debatten är.

Vi måste påminna oss själva att det här skeendet inte på något sätt är nytt. Amnesty International rapporterar varje år om de som dör vid EU:s gränser. Vi har bara blundat för verkligheten.

Människor flyr krig och förtryck värre än vad vi har haft i Sverige på flera hundra år, om någonsin. I Syrien är det krig mellan en galen diktator och en våldsfetischistisk terrorsekt. Stora delar av Afghanistan är fortfarande kontrollerat av talibaner eller religiösa extremister. I Bangladesh hackas bloggare ihjäl med machetes utan att myndigheterna ingriper. Det är verkligheten vi lever i.

Samtidigt fortsätter vi att bygga murar längs EU:s yttre gräns. Samtidigt är det olagligt för alla dessa flyende människor att köpa en enkel flygbiljett till ett säkert och tryggt EU-land. Samtidigt går det inte ens att söka asyl på våra ambassader. Samtidigt utvisar vi barn som blott sex-åriga Jabour Marisol från Kumla, född i Sverige. “Migrationsverket bedömer att tvång är nödvändigt för att genomföra utvisningen”, står det på beslutet. “Detta beslut kan inte överklagas.”

Det är den verkligheten som så många försvarar. Trots mina snart sju år i politiken så har ingen någonsin kunnat förklara för mig varför det måste vara så här. Ingen har någonsin förklarat vilka principer det är som är så viktiga så att de kräver dess offer. Ingen har förklarat varför vi inte kan avskaffa transportörsansvaret eller låta människor söka asyl på våra ambassader. Det måste tydligen sägas i klartext att frånvaron av säkra och legala vägar dödar människor.

Det är här den svenska debatten har kantrat. Vi pratar om budgetposter men glömmer bort människoliv. Vi spelar på svenska väljares oro men förbjuder människor från att fly från förtryck. Vi problematiserar flyktingströmmarna samtidigt som barn dör vid våra gränser. Det finns ett ord för det, cynism.

Ni “invandringskritiker” pratar om att se verkligheten. Titta på de döda barnen, det är den verkligheten ni har skapat. Det är den verkligheten ni vill fortsätta leva i.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev