onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

CUF väljer att blunda för lönedumpningen

CUF försvarar en modell där den som har kommit till Sverige för att arbeta har mindre att leva på än den som fått uppehållstillstånd på humanitär grund. Är det vad högern menar med att ”det ska löna sig att arbeta”? Arbetskraftsinvandringen ska styras av behoven på svensk arbetsmarknad – inte av arbetsgivarens jakt på billig arbetskraft.

Publicerad: 19 april 2018, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fri invandring för lågavlönade kockar och städare är inte vad Sverige behöver. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadLönebildningLöner

SLUTREPLIK. I sin replik om arbetskraftsinvandring försöker CUF medvetet vilseleda genom att likställa IT-ingenjörer med städare. Allt för att undvika att prata om faktumet att deras politik syftar till att dumpa lönerna på den svenska arbetsmarknaden. Men vi tänker inte fortsätta se på medan Centerpartiets naiva politik leder till lönedumpning på svensk arbetsmarknad.

Självklart ska svenska företag kunna rekrytera utländsk kompetens när den saknas i Sverige. Men bristen på IT-ingenjörer hotas inte av en behovsprövning där arbetstillstånd beviljas för att möta arbetsmarknadens behov. Tvärtom. Idag läggs IT-ingenjören och diskarens ansökan i samma hög hos Migrationsverket - trots att vi egentligen bara har behov av en av dem. En behovsprövning skulle bidra till en lättare och snabbare process för arbetskraften vi verkligen behöver.

Detta system avvecklades av högerregeringen till förmån för en modell där löner för lågkvalificerade överskottsyrken enligt Riksrevisionen kommit att understiga försörjningskravet. Idag tjänar 20-30 procent av arbetskraftsinvandrarna, som exempelvis jobbar som städare, skönhetsvårdare, kockar och butiksbiträden, mindre än 13 000 kronor i månaden. CUF försvarar följaktligen en modell där den som kommit till Sverige för att arbeta har mindre att leva på än den som fått uppehållstillstånd på humanitär grund. Är det vad högern menar med att ”det ska löna sig att arbeta”?

2016 beviljades cirka 5000 arbetstillstånd till arbetstagare utanför EU inom yrken som inte kräver längre utbildning. Det här är jobb som spelar roll för att få ner den inhemska arbetslösheten och bidra till att nyanlända integreras i det svenska samhället. Centerpartiet är vanligtvis en ivrig förespråkare för “enklare jobb” i Sverige. Men det ter sig motsägelsefullt när de vill ha nästintill fri invandring för städare från Uzbekistan och snabbmatspersonal från Turkiet när de anser att det är just sådana jobb som saknas i Sverige.

Arbetskraftsinvandringen ska styras av behoven på svensk arbetsmarknad – inte av arbetsgivarens jakt på billig arbetskraft. CUF:s kritik består i att SSU är den svenska arbetarrörelsens ungdomsförbund. De försöker få oss att skämmas för att vi står upp för löntagare i Sverige. De verkar inte förstå att det är en hedersbetygelse. Vår lojalitet ligger hos de som varje dag gör sin plikt men vars löner Centerpartiet vill se sänkta.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Rassoul Pourassad, förbundsstyrelseledamot SSU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev