Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Brådstörtat att slopa id-kontrollerna”

Regeringen har meddelat att utökade gränskontroller ska ersätta id-kontrollerna. En sådan förändring kräver en mängd olika saker som ännu inte finns på plats. Det är uppenbart att regeringen slopade id-kontrollerna lika brådstörtat och oförberett som sättet de en gång infördes på. Det riskerar att öka pressen på redan hårt ansträngda kommuner.

Publicerad: 15 maj 2017, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Trots att polisen i södra Sverige behöver kraftigt förstärkas, är regeringens tillskott till verksamheten otillräckligt.”


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikFlyktingmottagandeGränskontrollerÖresundsregionen

En dryg vecka har nu passerat sedan beslutet från regeringen att slopa ID-kontrollerna för resande med tåg, buss och färja från Danmark till Sverige. Enligt Polisen i Skåne har antalet asylsökande ökat.

Samma vecka som regeringen beslutade om slopade id-kontroller fattades dessutom beslut om lagstiftning som möjliggör för ensamkommande utan asylskäl att få uppehållstillstånd i Sverige. Istället för skyddsskäl ska det framöver räcka med att gå i skolan. Det är inte i linje med en långsiktig och stram migrationspolitik.

Vi minns alla hösten 2015. Situationen var ohållbar på både kort och lång sikt, och kombinerat med oordning i mottagandet var hela migrationssystemet i färd med att kollapsa. Regeringen har konsekvent legat steget efter när det gäller att vidta åtgärder på migrationsområdet. Moderaterna drev regeringen framför sig om skärpta regler när såväl statsministern som ansvariga ministrar fortfarande tyckte att läget var under kontroll.

Fortfarande finns omkring 100 000 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. De flesta väntar på beslut i sina asylärenden. Handläggningstiderna är fortsatt stigande och uppgår nu till 448 dagar i genomsnitt. Migrationsverket beräknar att det ska anlända 35 000 asylsökande till Sverige nu i år. Historiskt är det ett relativt högt antal för Sveriges del. Anhöriginvandring tillkommer.

Sverige har omfattande integrationsproblem. Det dröjer länge innan flyktinginvandrare kommer i arbete och egen försörjning. Det dröjer nu nio år innan hälften av nyanlända har arbete. Många gör det aldrig. Samtidigt är situationen i många kommuner runt om i Sverige fortsatt ansträngd. Det är brist på lärare, socionomer, läkare och sjuksköterskor. Bostadsbristen är på många håll akut. Häromdagen meddelade Lunds kommun att man planerar köpa upp bostadsrätter för 75 miljoner kommande år för att täcka bostadsbehovet.

Regeringen har meddelat att utökade gränskontroller ska ersätta id-kontrollerna. Samtidigt är det uppenbart att en sådan förändring kräver en mängd olika saker som ännu inte finns på plats. Polisen har på pekat på att det kommer krävas cirka 130 ytterligare poliser för att klara den uppgiften. Vilket ska ses mot bakgrund av att situationen är mycket pressad för polisen i Skåne med en mängd öppna mordutredningar, gängrelaterat våld och skjutningar på öppen gata. Trots att polisen i södra Sverige behöver kraftigt förstärkas, är regeringens tillskott till verksamheten otillräckligt.

Till saken hör dessutom att polisen var lika oförberedd som alla andra på beslutet om att kontrollerna skulle tas bort. Därtill kommer förstärkta gränskontroller att kräva omfattande investeringar i ny infrastruktur, utvecklad teknik och förmodligen även ny lagstiftning. Ingenting av detta finns ännu på plats.

Id-kontrollerna har inneburit stora påfrestningar för den arbetsmarknad som Öresundsregionen utgör. Vi har från Moderaterna därför länge pekat på vikten av att förenkla dem, till exempel genom samlokalisering till en plats. Det bästa hade varit en gemensam nordisk gränskontroll mellan Danmark och Tyskland så länge som behovet finns.

Det är uppenbart att regeringen slopade id-kontrollerna lika brådstörtat och oförberett som sättet de en gång infördes på. Sverige behöver en regering som ser till att förbereda de beslut man fattar, inte minst på det viktiga migrationsområdet.

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev