söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Botkyrka språktestar jobbsökare i förskolan - ”Barnens språkutveckling är så viktig”

Publicerad: 28 september 2021, 07:51

Att barn med annat modersmål än svenska inte heller i förskolan möter personal som behärskar språket är ett stort problem i vissa områden, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd. Foto: Botkyrka kommun. NTB

Förskolepersonal som nyanställs i Botkyrka måste numera klara ett språktest. ”Barn som inte har svenskan med sig hemifrån måste kompenseras”, säger utbildningsnämndens ordförande.

Ämnen i artikeln:

SpråkkravFörskola

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


När Botkyrka kommun kartlade kunskaper hos sexåringar som börjar i skolan stod det klart att alla inte fått tillräckligt stöd i sin språkutveckling under sin tid i förskolan.

– I vissa områden har vi stora utmaningar med att barn som inte får med sig svenska språket hemifrån inte heller möter personal som behärskar svenska fullt ut, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden.

En inventering av förskolepersonalens språkkunskaper visade att runt 60 personer saknade tillräckliga kunskaper i svenska. Nu har de genomgått en utbildning, liksom ytterligare 20 personer som bedömts behöva stärka sin svenska. Och sedan i somras måste alla som är aktuella för en tillsvidareanställning i Botkyrkas barnomsorg göra ett språktest.

– Man ska behärska vardagssvenska och även ett fackspråk som är kopplat till förskolan, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

LÄS MER: Botkyrka språktestar ny personal 

Testet görs av alla, utan någon föregående bedömning av om det är nödvändigt.

– Det är en naturlig del av vår rekryteringsprocess. Med en likabehandlingsprincip minskar utrymmet för godtycke, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Vad händer om inte tillräckligt många sökande klarar testet?
– Det är en hypotetisk fråga, men vi får hantera det som andra utmaningar vi har i kompetensförsörjningen. Vi får vässa vår rekryteringsprocess och skapa en bra arbetsmiljö. Nyligen har vi höjt barnskötarnas löner och infört arbetskläder för samtliga anställda, som ett sätt att stärka vårt varumärke. 

Hädanefter ska ingen heller anställas som barnskötare utan att ha rätt utbildning. Redan anställda som saknar formell kompetens ska utbildas. 

– Som personal i Botkyrka ska man veta att man omges av behöriga och kompetenta medarbetare, deklarerar Emanuel Ksiazkiewicz.

Men kan kommunen trots kravet tvingas anställa personer som inte uppfyller det?
– Vi kan hamna i situationer där det finns utmaningar, men då får vi anstränga oss ytterligare. Det är viktigt att vi har höga målsättningar.

Hur kommer det sig att Botkyrka tidigare anställt personer utan rätt utbildning och med svaga kunskaper i svenska?
– Det kan finnas många skäl. Dessa personer kan vara väldigt duktiga i arbetet i barngruppen och det kan ha funnits tankar om att de får möjlighet att lära sig språket på jobbet. Men barnens språkutveckling är så viktig att vi nu måste ha svenskkunskaper som ett krav.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev