Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Bortgifta barn lämnas åt sitt öde”

På torsdagen samlar Rädda Barnen ett stort antal aktörer inom såväl civilsamhälle som politiken för att dela med oss av våra erfarenheter från arbetet mot hedersförtryck inom projektet Kärleken är fri. Efter tre års hårt arbete har regeringen äntligen börjat agera. Men det krävs mer för att säkerställa att inget barn betraktas som gift.

Publicerad: 27 april 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Civilsamhället drar ett alltför tungt lass då myndigheter allt som oftast står handfallna.”


Ämnen i artikeln:

HederskulturHedersvåld

På två år har 565 hedersrelaterade ärenden kommit in till stödchatten på hemsidan dinarattigheter.se. Över 40 procent har varit under 18 år. 42 procent är tjejer och endast 8 procent är killar, resterande är anonyma. 24 procent av samtalen handlar om barn- och tvångsäktenskap. De svåraste fallen i projektets stödchatt har rört barn och unga som blivit bortförda och bortgifta utomlands. Regeringen måste se över hur Sverige kan bli bättre på att ta hem och skydda dessa barn.

I chatten sitter tio olika organisationer som bemannar chatten varje vardagskväll. Vi har haft över 20 långa kontakter med barn som vädjar till oss att ta dem hem och bort från ett liv som barnbrud. Även Länsstyrelsen Östergötlands nationella stödtelefon för yrkesverksamma känner till 61 ärenden av samma typ med barn under 18 år.

Men att få hem barn som blivit bortgifta utomlands är mycket komplext, nästintill omöjligt eller kan ta flera år. Det fattas rutiner, strategier samt stöd i lagen. I detta arbete drar civilsamhället ett alltför tungt lass, då myndigheter allt som oftast står handfallna. I många fall lämnas barn åt sitt öde.

Samtidigt har det skett en rad förbättringar med den nya nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Den nya barn- och tvångsäktenskaplagen ska snabbutredas och en ny kartläggning om hedersvåld är på gång. Men det krävs mer.

Morgan Johansson och Åsa Regnér har fler gånger sagt att inget barn ska vara, behandlas eller betraktas som gift. För att det ska bli verklighet behöver regeringen satsa på:

■ En utredning om hur Sverige ska kunna ta hem bortförda barn som gifts bort eller riskerar tvångsgifte utomlands.
■ Ett omfattande kunskapslyft om hedersvåld. Regeringen ska införa ett obligatoriskt moment om mäns våld mot kvinnor i flera utbildningar. Här är det viktigt att hedersrelaterat våld och förtryck tydliggörs och inte glöms bort.  
■ Samverkan mellan skola, elevhälsa, socialtjänst och polis i arbetet mot hedersvåld, för att stödet till ungdomar utsatta för hedersvåld ska säkras. Varje kommun bör ha en hederssamordnare som kan samordna aktörerna i arbetet.
■ Fler förebyggande insatser för att synliggöra pojkar, män och HBTQ-personer som lever i en hederskontext.

En av de tjejer som fått stöd i chatten förklarar hur det är att leva under hedersvåld:

”Vi som har levt i en hederskontext har ofta blivit tillsagda hur vi ska klä oss, hur vi ska bete oss, till och med hur vi ska tänka. För mig upphörde detta den dag jag valde att lämna min familj. För mig innebär det att när jag går hem idag, vrider om nyckeln och öppnar upp dörren så kommer jag inte längre att mötas av hot, våld eller begränsningar. Jag kommer inte längre behöva tvingas till äktenskap. Men framförallt, jag kommer känna en trygghet i mitt eget hem. Men det finns många flickor där ute som inte får öppna samma dörr. För dessa flickor leder dörren till ännu en dag i deras egna helvete. Låt dessa flickor få möjlighet att öppna samma dörr som jag får”.

Att inte själv få välja livspartner, fritid eller utbildning strider mot Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Det borde vara en självklarhet för alla barn och unga att själv få välja sitt liv.

Ola Mattsson, chef Rädda Barnens Sverigeprogram

Sara Mühling, huvudprojektledare Kärleken är fri

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HederskulturHedersvåld

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev