Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Bortförklaringar duger inte från högst ansvariga”

Migrationsverket har alla möjligheter att ompröva säkerhetsläget i Afghanistan. Regeringen kan när som helst verka för att den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd upphävs. Unga människor som kämpar för sina liv förtjänar att få höra mer än bortförklaringar.

Publicerad: 14 augusti 2017, 08:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Unga människor som kämpar för sina liv förtjänar att få höra mer än bortförklaringar.”

Foto: Christine Olsson, TT


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeMigrationsverketFlyktingpolitikAsylsökande

Mikael Ribbenvik utsågs i våras till ny generaldirektör för Migrationsverket, efter att i åratal ha försvarat myndigheten i vått och torrt. Häromveckan var det dags igen. Mikael Ribbenvik gav då ett svar till de unga afghaner som protesterar på Medborgarplatsen i Stockholm, då de riskerar att bli utvisade. Av svaret framgick bland annat följande. ”Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige.”

Mikael Ribbenvik skriver ”inte möjlighet” som om Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan inte var Migrationsverkets ansvar. Det är dock fel, vilket framgår av orden ”vår bedömning”. Migrationsverkets beslut grundar sig på Migrationsverkets bedömningar. Det är därför Migrationsverket gör lägesanalyser och skriver rättsliga ställningstaganden.

Enligt Migrationsverket så var 2016 ett rekordår vad gäller civila offer i Afghanistan, med 3 498 dödade och 7 920 skadade. Utrikesdepartementet rapporterade i april 2017 att barns rättigheter är starkt åsidosatta i Afghanistan. Det gäller inte minst barn till internflyktingar.

Det senaste övergripande rättsliga ställningstagandet gällande Afghanistan formulerade Migrationsverket i december 2016. Sedan dess har läget i landet inte stabiliserats nämnvärt, tvärtom. Migrationsverkets senaste lägesanalys avslutas med bedömningen att situationen successivt kommer att försämras.

Ändå utvisar Sverige människor från Afghanistan, även barn. Hur kan det komma sig? Den som har följt svensk migrationspolitik genom åren kan tyvärr inte vara särskilt förvånad. Politiken och Migrationsverkets beslut präglas av synsättet att det endast är på yttersta nåder som någon ska beviljas uppehållstillstånd.

Bevisbördan läggs tung på den som flytt svåra umbäranden och sällan hör man talas om en viktig princip inom asylrätten: tvivelmålets fördel (benefit of the doubt) - att osäkerhet om ett förhållande ska räknas till den asylsökandes fördel. Regeringen har genom den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd gjort det ännu svårare att få skydd i Sverige. Det innebär i praktiken att asylsökande med ursprung i Afghanistan inte kan beviljas uppehållstillstånd som övrigt skyddsbehövande om det råder svåra motsättningar i hemlandet.

När Mikael Ribbenvik och regeringens företrädare vänder sig till de protesterande på Medborgarplatsen så kom ihåg vilka som bär ansvaret. Migrationsverket har alla möjligheter att ompröva säkerhetsläget i Afghanistan. Regeringen kan när som helst verka för att den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd upphävs. Unga människor som kämpar för sina liv förtjänar att få höra mer än bortförklaringar.

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter, tidigare med i redaktionen för flyktingarna.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev