Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Borgerligheten måste bli patriotismens företrädare

Det nationalistiska hotet växer. Under flera år har borgerligheten låtit nationalisterna lägga beslag på fosterlandskärleken, samtidigt som man kapitulerat inför vänsterns uppfattning att det skulle vara exkluderande att vilja framhäva det svenska. Denna utveckling kan stoppas om borgerligheten åter blir patriotismens företrädare, skriver Oscar Hagelin, Högerjuristerna.

Publicerad: 23 januari 2018, 08:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är inget fel att folk vill känna stolthet och anknytning i sin identitet.


Ämnen i artikeln:

Nationalism

Valåret 2018 är här. De politiska stridslinjerna börjar nu dras på riktigt och oavsett vilket politiskt område som kommer debatteras, måste borgerligheten med övertygelse stå upp för sina värderingar. Det finns en strid där detta är viktigare än någonsin. En strid som negligerats alltför länge av svensk borgerlighet; den mellan patriotismen och nationalismen.

Det går en mycket tydlig skiljelinje mellan dessa ideologier.

Patriotism är när kärleken för ditt folk sätts främst; nationalism är när hatet för andra än dina egna sätts främst.

Så löd Charles de Gaulles träffande definition av de bägge idélärorna. Båda ideologierna har till syfte att ena folk i en gemenskap, men på fundamentalt olika premisser. En patriot välkomnar alla som bli en del av gemenskapen, oavsett bakgrund. En nationalist accepterar inte detta, utan välkomnar endast individer med samma bakgrund som han eller hon själv har.

Från att vara en självklar del av borgerlig idétradition har patriotismen ända sedan 68-vänsterns framfart övergivits. Därigenom har svensk borgerlighet blottat sin högra flank möjliggjort för nationalisterna att utdela ett hårt slag, vilket bland annat resulterade i valförlusten 2014.

Under flera år har högern låtit vänsterns idéer fått löpa amok oemotsagda i frågor rörande nationell identitet och integration. Var var borgerligheten när Mona Sahlin sa att svenskarna varken hade en kultur, en identitet eller en historia? Varför protesterade inte borgerligheten mot vänsterns föreställning om att mångkulturalism är inkluderande medan allt det som är svenskt är exkluderande?

Det är en vanföreställning att påstå att det skulle vara exkluderande att vilja framhäva det svenska. Det är inget fel att folk vill känna stolthet och anknytning i sin identitet. Vårt samhälle blir inte mer inkluderande genom att vi förvisar allt det som är svenskt. Tvärtom uppnår vi detta genom att välkomna första generationens svenskar in i vår gemenskap. Detta är sann integration och är den patriotiska vägen framåt.

För var dag vi ignorerar denna debatt växer det nationalistiska hotet mot den liberala demokratin. Borgerlighetens svar får inte bli att blidka dess företrädare i hopp om att få en ”positiv” utgång i kommande val. Den som kan sin historia vet att detta bara kan leda till katastrof. Det vore också ett hån utan motstycke mot de patrioter som offrat sig för vår frihet. Det var patrioter som landsteg på Normandies stränder för att befria världen – från just nationalismen.

Svaret är istället att åter kämpa för vad som i grund och botten är ett av grundfundamenten i den borgerliga idétraditionen. Detta genom att införliva patriotismens idéer i konkreta politiska reformer som kan lösa de problem vårt land har att hantera. När borgerligheten väl gör det kommer utsikterna för oss att hämma nationalismen och att åter ena vårt land att ljusna.

Oscar Hagelin, styrelseledamot, Högerjuristerna (Fria Moderata Studentförbundet)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Nationalism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev