onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Även de med hög inkomst måste bidra nu”

I stället för att spara på sjukförsäkringen och assistansersättningen bör regeringen höja inkomstskatten. Låt alla vara med och bidra - även de med hög inkomst. Nu har regeringen guldläge att genomföra en solidarisk politik, skriver Lisbeth Forsberg från Solrosuppropet.se

Publicerad: 23 oktober 2015, 06:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Använd inte oss sjuka och de i behov av assistans som slagträ i debatten, uppmanar Solrosuppropet. Foto: Jessica Gow/TT


Ämnen i artikeln:

AssistansSjukförsäkringFlyktingmottagandeFlyktingpolitikEkonomi

Finansminister Magdalena Andersson (S) har gått ut och sagt att för att klara kostnaderna för flyktingmottagandet behövs minskningar av bland annat kostnaderna för sjukförsäkring och assistansersättningen. ”Vi kommer i huvudsak att arbeta med kostnadsbesparingar. Det är vårt förstahandsalternativ”, säger hon i en intervju i DI.

Minska kostnaderna i sjukförsäkringen.... - det är precis det man jobbat för med det åtgärdspaket som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterat.

Om man jobbar förebyggande och ser till att rehabilitering och vård fungerar håller sig folk friska i större utsträckning och de som insjuknat får en bättre väg tillbaka till sin arbetsförmåga.

Så genomför nu de förbättringsförslag som socialförsäkringsministern presenterat för att sänka kostnaderna, det går om man har ett brett helhetstänkande. Om regeringen tror på sin egen politik och lagda förslag på åtgärder som kostnadssänkande så är det nu ett guldläge att skyndsamt genomföra det.

Alla förbättringar har ju en benägenhet att kosta innan de lönar sig. Vi i Solrosuppropet.se har en idé om var man lätt och utan vidare förhandlingar kan spara in en årskostnad på 21 miljarder.

Stoppa alla anvisningar till Fas 3-anordnare från och med måndag och stoppa utbetalningarna till de samma fortast möjligt.

Beslutet finns redan och har så gjort i flera år, ända sedan juni 2011.

Om man nu vill att skyddet i försäkringen ska få fortsätta vara dåligt eller rent av försämras fattar man inte bara fel beslut, utan man kommer också att tappa medborgarnas förtroende och röster.

Sjuka lämnas utan bra vägar tillbaka till arbetsförmåga och nyinsjuknandet lär fortsätta stiga.

Finansministern öppnar även för att Minska kostnaderna i assistansersättningen....

Det här är en grupp som behöver sin assistans för sitt dagliga liv, för att få på sig kläder och för att få i sig mat. Det här är en grupp som har svårt att ta sig ut på gator och torg för att demonstrera mot försämringar. I alla fall utan sin assistans.

Stäng inte in dem, begränsa inte deras liv ytterligare.

Vi i solrosuppropet.se har alltid påtalat att vi aldrig kommer att låta någon använda oss sjuka som slagträ i invandringsdebatten.

Sådana här uttalanden gör inte det arbetet lättare för oss. Ställ inte sjuka eller de som behöver hjälp genom assistansersättningen mot flyktingarna.
För det kan väl inte vara så att regeringen i förhandlingarna om flyktingmottagandet kohandlar om de sociala försäkringarna med Alliansen?

Varför är det alltid de med sämst ekonomi som ska stå för ökade kostnader? Vi sjuka betalade, enligt Thomas Lundberg, ombudsman på IF Metall Norrbotten och expert på sociala frågor, 314 miljarder under sju år till friska och arbetandes skattesänkningar.

De som själva inte har möjlighet att anlita rut och rot får betala det åt de som egentligen har råd att ha osubventionerad hjälp.
Nu är det dags att de som faktiskt kan betala börjar betala tillbaka!

Höj inkomstskatten, eller rättare sagt återställ den delvis. Vi med sämst inkomst har fått klara oss utan ett enda skatteavdrag så nu är det dags för regeringen att visa att den är en solidarisk vänsterregering.

Så kan man visa handlingskraft och återvinna förtroende och väljare. Löfven pratar ofta om att han vill att vi bygger ett samhälle där alla som kan ska bidra och där de som behöver få hjälp ska få det - låt oss visa det nu.

Man pratar mycket om att vi i Sverige nu visar på en god vilja, så låt nu alla vara med och bidra. Även de med hög inkomst.

Lisbeth Forsberg, aktiv i Solrosuppropet.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev