Integration & segregation
”Att attackera polisen är att attackera vårt samhälle”
Vi som bor i Rinkeby är glada att poliser och väktare finns på plats för att säkerställa och garantera vår trygghet. De ska bemötas med respekt, inte med stenar.
Publicerad: 21 februari 2017, 15:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Flera bilar brändes under måndagskvällens upplopp i Stockholmsstadsdelen Rinkeby. Foto: Christine Olsson / TT
Våldsbrott i offentlig miljö är ett återkommande problem i Rinkeby. Det är oacceptabelt att ungdomskriminalitet sätter vår trygghet på spel.
Verkligheten i Järvaområdet stämmer väl överens med det som kan utläsas ur Brottsförebyggande rådets kartläggningar. Brottsutvecklingen i området har skapat otrygghet för båda barn och vuxna. Vi upplever att ungdomsgängen sätter vår rättssäkerhet på prov, deras kriminalitet undergräver legitimiteten för vårt samhälles trygghetssystem. Ordning och reda måste råda i Rinkeby, på samma sätt som i andra delar i Stockholm.
De senaste åren har situationen i Rinkeby försämrats rejält. Vanliga skötsamma medborgare drabbas av det ökande våldet i vårt område.
Vi är glada att poliser och väktare finns på plats för att säkerställa och garantera vår trygghet. De ska bemötas med respekt, inte med stenar. Att attackera polisen är att attackera vårt samhälle. Sådan respektlöshet mot demokratin och rättsväsendet bör straffas hårt.
För att kunna bryta utvecklingen måste ordningsmakten få hjälp av civilsamhället. En viktig förutsättning för att allvarliga brott ska klaras upp, är att fler vittnen träder fram, så att brottslingar kan lagföras, och tryggheten därmed kan ökas för medborgarna.
Poliser ska inte behöva riskera sina liv när de tjänstgör, vare sig i Rinkeby eller i andra delar av Sverige. Stenkastning mot blåljuspersonal bör straffas hårt då det ger upphov till samhällsstörningar, och utsätter både allmänhet och blåljuspersonal för allvarliga risker.
Ungdomsgängen skapar återkommande säkerhetsproblem för oss som bor i området – butiksägare, myndighetsföreträdare, och inte minst besökare i Rinkeby. Dessutom svärtar brottsligheten ner Rinkebys rykte, och i andra delar av Sverige tror man att Rinkeby är ”vilda västern”. Det skapas en känsla av att Rinkeby inte tillhör Sverige.
De som begår brott ska gripas, ges en rättvis rättegång och lagföras. Vi kräver nolltolerans mot kriminalitet. Att begå brott måste få betydande konsekvenser.
Omständigheter som dålig utbildningsnivå, försämrade socioekonomiska förhållanden, trångboddhet, och ökande samhällsklyftor är ingen ursäkt för unga att begå brott. Dock är det självklart att dessa variabler måste vägas in när man analyserar vilka faktorer som har samband med brottsutvecklingen i förorterna – liksom sociala och ekonomiska klyftor i samhället.
Skolan, polisen, kommunen, föräldrar och fritidsledare är de viktigaste beståndsdelarna i det nätverk som har uppgift att ge barn och ungdomar sociala normer och värderingar från tidig ålder. Det är så vi kan sätta stopp för beteende hos ungdomar som vandalism, rån och misshandel innan blir det försent.
Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare, ersättare (M) i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.