tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Arbetsgivarna sitter på integrationens lösning

Många har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det här behöver förändras och vi på Sodexo är övertygade om att lösningen finns i arbetslivet. Våga rekrytera mångfald, uppmanar företagets vd och kompetensutvecklingschef.

Publicerad: 19 september 2014, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadKompetensutveckling

Sverigedemokraterna nådde ett för många omskakande valresultat. Det vore fel att rubricera de 13 procent som röstat på SD som rasister. Helt klart är dock att svårigheten att integrera nyanlända i det svenska samhället har varit en viktig bevekelsegrund för många väljare.

I Sverige har många svårt att komma in i arbetslivet. Att få ett första jobb som nyinflyttad akademiker är svårt. Det talas om glastak för kvinnor, manliga maktstrukturer och strukturell rasism. Det här behöver förändras och vi är övertygade om att lösningen finns i arbetslivet. För oss arbetsgivare är ett målmedvetet arbete med mångfald allt viktigare

I Sodexo talar vi inte om integration, utan om inkludering. För företag och organisationer är mångfald en överlevnadsfråga: vi måste våga titta efter medarbetare som inte är som alla andra – med större mångfald får vi också mer innovation! Men det ställer krav på att inkludera medarbetarna och utveckla dem, annars är de snart borta!

Vi är ett företag med mångfald hos medarbetarna: från olika delar av Sverige, från olika kontinenter, med olika bakgrund och från olika kulturer. Många har annorlunda erfarenheter, alla har inte formell utbildning. För företaget är mångfald en bred fråga: det kan till exempel gälla ålder, kön, sexuell läggning, bakgrund, utbildning eller funktionsnedsättning. Vi har sett att ett målmedvetet arbete med mångfald och inkludering ger resultat.

Våga rekrytera mångfald! Inom servicesektorn finns många arbetsuppgifter som är lätta att komma in i, lära sig av och växa i. Man kan till exempel skapa instegsjobb och praktikplatser tillsammans med organisationer som Korta Vägen, Peritos och Telge Tillväxt. Våga också rekrytera mångfald högre upp i organisationen. Det kan bland annat ske genom att bestämma att minst en av det underrepresenterade könet ska finnas bland slutkandidaterna. För fyra år sedan hade vårt företag 14 procent kvinnor i ledningsgruppen. Vi satte målet att nå 50 procent kvinnor till 2015. I dag är 46 procent kvinnor, däribland vd, försäljningsdirektör och en segmentsdirektör. Medarbetare som representerar mångfald skiljer sig inte från andra: de vill också bli sedda, hörda och utvecklade. Det ställer krav på oss arbetsgivare att inkludera och utveckla alla. Vi måste utveckla ledarna i detta och ställa krav på dem.

I Sverige kommer 39 procent av våra medarbetare från länder utanför Norden. Vi arbetar med ett program för inkluderande ledarskap, där ledarna får ökad medvetenhet om hur lätt det är att exkludera – men mycket roligare att inkludera. Det handlar om förhållningssätt och verktyg för att få med alla i gruppen och öka lagandan. Har du svårt för personer som bryter, har en annan hudfärg eller är kvinnor? Det är ditt jobb att hantera det och inkludera alla. Rekryterar du helst personer som du? Inse det, bryt mönstret, rekrytera utanför ramen.

I en inkluderande organisation är det också viktigt att medarbetarna förstår svenska: för att bli delaktiga på arbetsplatsen, förstå instruktioner och säkerhetsföreskrifter men också för att inte hamna utanför samhället. Därför arbetar Sodexo i Sverige exempelvis inte med instruktioner i bilder eller översätter instruktioner till andra språk – vi vill att medarbetarna använder svenska och utvecklar sitt språk, för att vara delaktiga på arbetet och i samhället.

Vi tror att mångfalden behöver öka och tas tillvara på våra arbetsplatser. Vi tror att arbetsgivare som tar det ansvaret blir mer framgångsrika och kan tillgodose sina kunders behov bättre. Detta är svårt. När det inte fungerar talar vissa om strukturell rasism, men det beror även på frånvaro av strukturell inkludering – det vill säga brist på målmedvetenhet och en bra verktygslåda för chefer.

Det som mäts blir gjort: sätt måltal för er organisation hur ni kan öka mångfalden. Ta fram modeller och verktyg som passar er organisation, vänta inte på att andra ska göra det. Vi har själva sett att det går att förändra, genom att arbeta strukturerat med mångfald och inkludering: vid rekrytering, vid utveckling och i ledarskapet.

Gabriella Soldani, Kompetensutvecklingschef Sodexo AB

Azita Shariati, vd Sodexo AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev