Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Allvarligt om vi skickar signalen att vi sluter oss”

Tillfälliga uppehållstillstånd ökar bara byråkratin och otryggheten. Ska vi förmå andra länder i EU att ta ansvar så är det inte genom att vi ska göra mindre, utan genom att andra ska göra mer, skriver riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP).

Publicerad: 6 november 2015, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om det blir ytterligare förhandlingar kring migrationspolitiken så får de inte ta sin utgångspunkt i att färre flyktingar ska söka sig till Sverige.

Foto: Drago Prvulovic, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikFlyktingmottagandeMiljöpartietEnsamkommandeMigrationsuppgörelsen

Det var nödvändigt med en bred uppgörelse om flyktingsituationen, eftersom vi har en exceptionell situation att hantera i landet. Men efter att uppgörelsen presenterats har det gjorts oroande utspel, som ålderstester av ensamkommande barn.

Det är förslag som skulle innebära att Sverige sluter sig ytterligare. En eventuell kommande förhandling om flyktingpolitiken ska inte syfta till att få färre människor att söka sig till Sverige, utan handla om hur vi kan förbättra etableringen för dem som kommer hit.

Människor med skyddsbehov behöver få en chans att bygga ett nytt liv. Det är viktigare än någonsin att omvärlden tar sitt ansvar och försvarar de mänskliga rättigheterna.

Den överenskommelse som presenterades av regeringen och de borgerliga partierna innehöll några bra delar som förbättrar kommunernas och ansvariga myndigheters situation. Men mer behöver göras framöver.

- Samarbete. Vi måste underlätta för näringslivet, särskilt den privata delen av välfärdssektorn, att bidra och vara med i lösningar. Dels som arbetsgivare med snabbspår för nyanlända, här är också validering av utbildning centralt. Dels för att exempelvis ta emot elever i skolorna.

- Finansiering. Kommun- och landstingssektorn är redan i dag hårt pressad ekonomiskt. En bättre etablering är en investering för framtiden. Sverige har starka statsfinanser, att vi under en tid lånar upp pengar för att hantera en exceptionell situation och stödjer kommunsektorn är inget konstigt. Det är därför det behövs starka finanser i grunden.

- Lägre trösklar in på arbetsmarknaden. Arbetsmarknaden i Sverige är stentuff, både för inrikes och utrikes födda. I överenskommelsen togs steg mot att sänka trösklarna, men arbetsmarknadens parter måste tillsammans med politiken se över om mer kan göras.

Överenskommelsen innehöll också riktigt dåliga delar, där en tillfällig lagändring för att ge temporära i stället för permanenta uppehållstillstånd är den allvarligaste, även om barn och barnfamiljer är undantagna. Byråkratin ökar, otryggheten ökar för dem som behöver skydd och etableringen försvåras. Det sänder också signalen att Sverige sluter sig, vilket är oerhört allvarligt.

Ska vi förmå andra länder i EU att ta ansvar, så är det inte genom att vi ska göra mindre, utan genom att andra ska göra mer.

Anna Kinberg Batra har uppenbarligen blivit överkörd av den konservativa falangen i Moderaterna, den förra partiledningen avfärdade ju tillfälliga uppehållstillstånd. Att M nu för fram krav på medicinska åldersbestämmelser, som är ovetenskapliga och kritiseras av läkarkåren, är ett oerhört olyckligt och populistiskt förslag.

Om det blir ytterligare förhandlingar kring migrationspolitiken så får de inte ta sin utgångspunkt i att färre flyktingar ska söka sig till Sverige. Miljöpartiet har under lång tid varit den tydligaste politiska kraften för människors rätt att söka skydd och bygga upp nya liv, och för oss måste utgångspunkten i alla samtal kring flyktingmottagandet vara hur vi ska möjliggöra en bra start i Sverige för alla som söker sig hit.

Då ska vi inte vara med och ta fler steg som går i fel riktning. Centerpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna har företrädare och medlemmar som förväntar sig att vi tillsammans står upp för öppenhet, liksom det fortfarande finns företrädare i Moderaterna och Kristdemokraterna som vill detta. Vi behöver samarbeta.

Rasmus Ling, riksdagsledamot (MP) i skatteutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev