fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Alliansen sprider fel bild av ensamkommande pojkar

Den styrande alliansen i Österåker har underblåst en onyanserad och obefogad bild av ensamkommande pojkar genom att ställa krav på att endast få ta emot flickor. Kommunens uppgift är att ta ansvar för att alla barn tas emot på bästa sätt.

Publicerad: 26 februari 2016, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att Österåker skulle kunna påverka vilket kön de flyende barnen har som söker asyl i vårt land är påståenden som saknar motstycke. Foto: Jessica Gow, TT


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeFlyktingmottagandeKommunerJämlikhetJämställdhet

REPLIK Den styrande alliansen i Österåker underlättar inte utmaningen att ta emot asylsökande med sitt krav till Migrationsverket att endast ta emot ensamkommande flyktingflickor. Det blev ett nej från Migrationsverket, vilket var väntat.

Nu måste Österåkers kommun reparera skadan av den onyanserade bild av ensamkommande pojkar som utspelet antyder. Vi förväntar oss ett större ansvarstagande för de flyende barn som kommer till Österåker.

I sitt svar påminner Migrationsverket Österåkers kommun om att det nyligen tecknats en överenskommelse som trädde i kraft den 15 februari 2016. Enligt överenskommelsen får Migrationsverket anvisa asylsökande pojkar mellan 14 och 17 år.

Mot bakgrund av detta skriver verket att de inte har möjlighet att tillgodose Österåkers kommuns önskemål om att anvisa flickor.

Det är ett obegripligt agerande av alliansen i Österåker och i synnerhet av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M). Att först skriva på ett avtal med Migrationsverket för att sedan utan politisk förankring i den kommunala beslutsorganisationen skriva ett brev till Migrationsverket och villkora mottagandet att bara omfatta flickor.

Utspel framstår som påkommen under en fikarast. Så lättvindigt ska inte flyktingfrågan i en kommun hanteras. 

Utöver att kommunen redan tecknat ett avtal så talar fakta för sig själv. De barn som flyr från krig, terror och som vandrat genom Europa och till Sverige är till överväldigande del pojkar och till en mycket liten del flickor.

Att Österåkers kommun, eller för den delen Sverige skulle kunna påverka vilket kön de flyende barnen har som söker asyl i vårt land är påståenden som saknar motstycke. Det borde vara en främmande tanke, för varje ansvarsfull kommunpolitiker, att vilja selektera dessa flyende barn utifrån kön.

Vi har fått höra i debatten att ensamkommande flyktingpojkar skulle orsaka ojämn könsbalans i Österåkers kommun. En närmare granskning visar att en sådan könsobalans har funnits sedan 1980 och prognoserna för 2024 visar att männen alltjämt är i majoritet i vår kommun.

Vad som däremot väger upp den demografiska maskuliniseringen är andelen utrikesfödda. I den gruppen är kvinnor i majoritet och har så varit sedan 2004 vilket avsevärt förbättrar könsbalansen i kommunen.

Kommunens uppgift är att ta ansvar för att alla barn tas emot på bästa sätt. Den politiska ledningens agerande har underblåst en onyanserad och obefogad bild av ensamkommande pojkar. Denna bild måste mötas med öppenhet och fakta.

Vi hoppas nu att inga nya utspel skall ske utan att det beredskapsutskott för flyktingfrågor som kommunen har, där nästan alla partier finns med, skall börja verka igen i den enighet om flyktingmottagandet som funnits tidigare.

Ann-Christine Furustrand, kommunalråd (S) i opposition Österåker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev