Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Alla som kommer till Sverige vill bli någon”

Alla som kommer till Sverige vill bli en del av samhället. Ska vi bygga ett starkt land måste vi göra det tillsammans, vare sig vi är födda i Trelleborg, Teheran eller Tripoli och då måste vi göra saker tillsammans, skriver Najib Begi, ensamkommande, som startat Nordanstigs Integrationsförening.

Publicerad: 31 mars 2016, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeEnsamkommande

Den svenska asylprocessen fungerar i grund och botten riktigt bra. Jag vet det eftersom jag själv var ett ensamkommande flyktingbarn när jag kom till Sverige för drygt fyra år sedan. Men integrationen kan gå fortare.

När jag kom hit hade jag aldrig suttit i en skolbänk, kunde inte läsa och visste inte mycket om vare sig Sverige eller världen. Den första tiden var svår och det var tufft att som tonåring ta ikapp en hel skolgång, dessutom på ett främmande språk.

Omställningen var svår men människorna runt omkring mig såg det och hjälpte mig till ett jobb - det ändrade allt. Jag blev sedd och kände mig behörig. Jag lärde mig också språket och det gjorde att jag kunde gå tillbaka till skolan med mer självförtroende och lära mig allt det jag behövde för att bygga ett eget liv.

I dag har jag körkort, jobbar och betalar skatt och räkningar som alla andra. Jag pluggar dessutom in gymnasiet för jag vill utbilda mig så att jag kan hjälpa andra till det jag fått. Så att säga att vi är dåliga på integration i Sverige känns konstigt för mig.

Men vi kan bli bättre och det kan gå fortare. Alla som kommer till Sverige vill bli någon. Vuxna vill oftast bli den de var innan de flydde: läkare, byggnadsarbetare, lärare, förälder och försörjare. Barn som kommer hit drömmer som andra barn om att bli vuxna, ha ett jobb, följa sina drömmar och hitta någon att leva med.

En sak vill alla; bli en del av samhället. Vi behöver bli en del av samhället. Ska vi bygga ett starkt land måste vi göra det tillsammans, vare sig vi är födda i Trelleborg, Teheran eller Tripoli och ska vi lyckas med det måste vi möta varandra, prata med varandra och göra saker tillsammans.

Som ny i Sverige träffar du nya människor på jobbet och i skolan, men på fritiden umgås du ofta bara med de du redan känner. Det är visserligen bra eftersom du blir accepterad, får stöd och hittar föredömen men du fastnar lätt i din kultur och får svårare att hitta nya vänner och andra föredömen.

För att bygga broar mellan alla människor har jag tillsammans med andra ungdomar från många olika länder bildat en integrationsförening i min hemkommun Nordanstig.

Vår tanke är att olika är bättre än lika och att vi tillsammans, nyanlända som svenskar, kan samlas i en förening vars syfte är att skapa bra framtidschanser för alla.

Ett exempel är att föreningen kan hjälpa till att ordna möjligheter för unga att övningsköra. På landsbygden är ett körkort inte bara frihet utan också en nyckel till arbete och något alla ungdomar behöver.

samma sätt stöttar vi och hjälper till med olika praktiska saker som stärker individens förutsättningar och ökar förståelsen för andra. Det kan handla om att låna ut läromedel eller hjälpa till att starta en butik eller ett kafé som kan bidra till möten med nya människor och ge fler chansen till ett första jobb.

En bra framtid handlar om att vi kan lära känna och förstå varandra. Om vi har ett samhälle där vi är rädda för varandra spelar det ingen roll om alla har ett jobb, för är vi inte trygga kommer vi aldrig att bli lyckliga. Därför kan integration inte bara handla om de som kommer nya utan också om oss som redan finns här.

För integration uppnår vi när vi har ett samhälle där alla är delaktiga och alla känner sig behöriga. För mig är en integrationsförening som ser till allas behov ett självklart steg på den vägen.

Najib Begi, ordförande Nordanstigs Integrationsförening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev