Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Akvariefiskar viktigare än barn på hvb-hem?

Företag tjänar i dag grova pengar på hvb-hem och på att förmedla familjehemsplatser till ensamkommande barn. Företagen gör sig inte skyldiga till något brott om de klumpar ihop många barn på en liten yta och på smutsiga madrasser. Men att ha akvariefiskar hursomhelst i det offentliga går däremot inte, skriver Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Publicerad: 23 februari 2016, 10:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Denna handel med barn är den snabbast växande och mest lönsamma branschen i Sverige.


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeFlyktingmottagandeHVBTillsynOtrygga hvb-hem

Vi har horder av tjänstemän som nagelfar varenda skola om det finns en plan för än det ena och än det andra. Revisorer granskar. Den som ska starta företag får inte ha näringsförbud. Den som driver en restaurang har livsmedelstillsyn/alkoholtillstånd och mängder av paragrafer att hålla reda på. Djurhållare får ha max antal djur per yta.

Det går inte att ha några akvariefiskar hursomhelst i en offentlig miljö. En enskild förskola/skola måste bli godkänd.

Men för att handla med barn saknas lagreglering. Vem som helst, straffad eller ostraffad, utbildad eller outbildad kan starta företag som handlar med barn, så kallade hvb-hem och familjehem.

Företag kan tjäna grova pengar på att förmedla platserna. Varken företaget eller hvb-hemmet gör sig skyldigt till något brott om man klumpar ihop många barn på en liten yta, på smutsiga madrasser, ger otillräckligt med mat eller tillsyn.

Olika kommuner kan betala för samma plats i ett och samma hvb-hem. Lagstiftningen i dag lägger ansvaret för tillsynen på den kommun som placerar barnen.

Och den kommunen kan ligga 150 mil bort. I Växjö kan ett hvb-hem som inte godkänts av Växjö kommun lika fullt ta emot barn från andra kommuner. Å andra sidan så kan inte ett hem som godkänts av Växjö per automatik bli godkänt av en annan kommun.

Mängden av flyktingbarn gör det svårt för myndigheterna. I Sverige får vi ju inte ens åldersbestämma dem, vilket Moderaterna krävt.

Denna handel med barn är den snabbast växande och mest lönsamma branschen i Sverige. Det enda en missnöjd/seriös kommun kan göra är att stoppa placeringar, men då står det andra kommuner i kö.

Ensamkommande barn ska ha en gode man som tillvaratar barnens intressen. Det finns fantastiska gode män, liksom det finns bra hvb-hem. Men det finns också gode män som är insyltade med de anlitade företagen.

Och de som har alldeles för många uppdrag för att det skall vara rimligt att sköta dessa.

Detta är inte olagligt, men givetvis helt förkastligt. Det offentliga Sverige är inte byggt för det som händer i Sverige i dag.

Politiker och lagstiftning hänger inte med. Det offentliga kan döma ut ett vite till en liten kommunal skola som är ostädad eller pricka en skola som saknar en plan mot mobbning men klarar inte av att ta reda på hur utsatta barn har det hos företag som tjänar grova pengar.

Jag är arg, ledsen och besviken över det som händer. I vårt land har talesättet att sila mygg och svälja kameler aldrig varit så berättigat.

Skulle jag berätta hur mycket pengar ett företag som jobbar med detta i olika led tjänar och sätta detta i relation till omkostnaderna skulle ingen tro mig.

Och samtidigt pågår det en debatt i Sverige om huruvida seriösa företag som driver till exempel en vårdcentral ska få gå med vinst eller inte. Det visar att politiken sysslar med fel saker!

Och var finns den granskande journalistiken? Det jag beskriver handlar inte om enstaka företeelser om nu någon trodde det. Däremot kan jag av förklarliga skäl inte ha koll på den totala omfattningen av detta.

Branschen som helhet är en av de största och mest växande kostnadsposterna för den offentliga sektorn. I Växjö försöker vi göra vårt yttersta för att fixa dessa boenden i egen regi och ha så bra koll som möjligt.

Fotnot: Inlägget är tidigare publicerat på Bo Franks blogg.

Bo Frank, kommunstyrelsens ordförande (M) Växjö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev