Infrastruktur
Vingklipp inte Bromma flygplats
En nedläggning av Bromma flygplats, som V och MP föreslagit, vore en dolkstöt i ryggen på svenskt näringsliv. Framför allt drabbas alla de orter i landet som är beroende av bra förbindelser med Stockholm för att kunna behålla sina företag, skriver Maria Rankka och Stephan Müchler, chef för Stockholms handelskammare respektive Sydsvenska handelskammaren.
Publicerad: 22 maj 2014, 08:46
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill lägga ner Bromma flygplats. Samtidigt kan Socialdemokraternas Magdalena Andersson inte lämna några garantier för att flygplatsen, efter en potentiell förhandling om regeringsmakten, kommer att finnas kvar. En nedläggning av Bromma vore en dolkstöt i ryggen på svenskt näringsliv. Framför allt drabbas alla de orter i landet som är beroende av bra förbindelser med Stockholm för att kunna behålla sina företag.
Sverige är det land i EU som har längst avstånd mellan landsändarna. Avstånden gör oss helt beroende av välfungerande flygtrafik. Av de dryga två miljoner resor som görs varje år på Bromma är hela 90 procent arbetsrelaterade. Med så många som reser i tjänsten har Bromma kommit att bli en utpräglad peakflygplats, där huvuddelen av trafiken sker på morgnar och kvällar. De tiderna är samtidigt de mest belastade på Arlanda, vilket gör det omöjligt att flytta över trafiken till Arlanda. Kapaciteten räcker inte till.
Med hård konkurrens om attraktiva slottider på Arlanda, är sannolikheten stor att något av de största flygbolagen som flyger inrikes slås ut vid en nedläggning av Bromma. Följden blir färre flygningar till nyckelorter som Malmö, Göteborg, Visby, Umeå, Åre/Östersund och Ronneby. Genom att enkelheten, smidigheten och det citynära läget går förlorat och det enda alternativet är att resa till och från Arlanda, kan flertalet av dessa resenärer inte räkna med att ta sig till affärspartners och kunder i andra delar av landet inom loppet av en arbetsdag. 60 procent av passagerarna på Bromma en vanlig vardag reser till eller från Malmö, Göteborg eller Umeå.
Bra infrastruktur och god flygtillgänglighet är viktigt för Sveriges konkurrenskraft. Konkurrensen från utlandet är knivskarp och vår uppgift är att gemensamt se till att Sverige även framöver har de bästa förutsättningarna för att kunna locka hit kompetens, investeringar och nya huvudkontor.
Stockholm är i dag konkurrenskraftigt och detta trots att flygtillgängligheten rankas som en av regionens största akilleshälar. Att båda flygplatsernas framtid är osäker – med ett nedläggningshot som vilar över Bromma och ett miljötillstånd som kan göra att Arlanda kraftigt måste reducera sin kapacitet, är därför ytterst oroväckande.
Det är dags att börja ta hotet om en nedläggning av Bromma flygplats på allvar. Vi vill därför ställa en rak fråga till Socialdemokraterna: Kommer ni att gå på Vänsterpartiets och Miljöpartiets linje vid eventuella regeringsförhandlingar i höst och genomföra en nedläggning av Bromma flygplats?
Om Bromma läggs ned kommer notan att betalas av anställda som riskerar att förlora sina jobb både i och utanför Stockholm. Strypt tillgänglighet slår även direkt mot stadens attraktivitet och mot vår förmåga att locka hit internationella investeringar och nya huvudkontor. När fokus borde vara på att öka tillgängligheten och öppenheten riskerar Sverige att gå en helt annan väg.
Våra snabbväxande storstadsregioner står och faller med hur flygtillgängligheten utvecklar sig.
Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare
Stephan Müchler, vd Sydsvenska Industri- och Handelskammaren
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.