söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Vindkraftskrav: Gör om skatt – ge mer pengar till kommuner

Publicerad: 13 december 2021, 12:14

Ett stort antal kommuner vill få mer pengar vid vindkraftsetablering. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pengarna från vind- och vattenkraft ska stanna i kommunerna. Det kräver medlemmarna i Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och regioner (FSV).
Nu vill de att fastighetsskatten kommunaliseras och regionaliseras.

Ämnen i artikeln:

Vattenkraften och miljönVindkraftElproduktionEnergiEnergipolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Kommunalisera fastighetsskatten på energiproducerande anläggningar och behåll existerande statliga stöd, skriver FSV i sitt remissvar till vattenkraftsutredningen. Föreningen anser att det är av ”högsta vikt ur ett rättviseperspektiv” att förändringen omfattar nyproduktion såväl som befintliga anläggningar. 

Lösningen skulle gynna kommunerna, öka acceptansen för vindkraftsetableringar och förenkla för bolag, enligt FSV: ”Det ger kommunerna goda planeringsförutsättningar och innebär ingen kostnadsökning för de företag som etablerar vindkraft.”

LÄS MER: Vindkraften lika ifrågasatt som vargen

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver föreningen att fastighetsskatten på vindkraftsanläggningar enligt Skatteverket årligen uppgår till mellan 60 och 150 miljoner kronor. I samma text vill de regionalisera fastighetsskatten på vattenkraft. ”Utnyttjandet av dem som bor på mer än halva Sveriges yta måste få ett slut. Nu krävs lagändringar och arbetet måste påbörjas snarast”, sammanfattar FSV sina argument.

I den senaste remissrundan av ”En rättssäker vindkraftsprövning” – med syfte att ersätta det kommunala vetot med ett så kallat lokaliseringsbesked – anser ett stort antal kommuner att de bör få ökad ersättning för etableringar. Mer pengar skulle bland annat leda till mindre lokalt motstånd mot vindkraft, hävdar de. 

LÄS MER: Kritik mot slopat veto: ”Begränsar lokala demokratin”

”Ersättningen måste vara betydande och med stor möjlighet att användas fritt till det som gagnar lokalsamhället mest och bäst. Det ska vara en betydande summa som går tillbaka till lokalsamhället som kompensation för intrånget”, skriver Härjedalens kommun i sitt svar.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev