Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Västerås flygplats är ett alternativ till Bromma

Vi föreslår att det görs en utredning som belyser möjligheter och konsekvenser av hur andra flygplatser inom regionen skulle kunna avlasta Arlanda/Bromma. En av dessa är flygplatsen Stockholm Västerås Airport, skriver fyra kommunalråd i Västerås.

Publicerad: 10 maj 2016, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det finns många skäl att inte låsa fast sig i en lösning där allt koncentreras till Arlanda, skriver fyra kommunalråd.

Foto: Daniel Asplund, Swedavia


Ämnen i artikeln:

FlygtrafikKollektivtrafikBrommaStockholmsflygets framtid

Flyget är en del av den globala kollektivtrafiken och en förutsättning för att få det globala samhälle vi lever i att fungera. Utan effektiva flygförbindelser skulle världen, så som vi känner den i dag, inte fungera och i Sverige, som är ett exportberoende land, ökar handeln snabbare än ekonomin som helhet.

I regeringens utredning om Bromma flygplats säger Anders Sundström att han inte ser någon framtid för Bromma flygplats efter 2038 då avtalsperioden går ut. Hans slutsats är att Arlanda behöver byggas ut och utvecklas för att kunna avveckla verksamheten på Bromma.

Vi vill med detta inlägg lyfta fram att det finns fler alternativ än att bygga ut Arlanda som vi vill att regeringen tittar på. Vi föreslår att det görs en utredning som belyser möjligheter och konsekvenser av hur andra flygplatser inom regionen skulle kunna avlasta Arlanda/Bromma.

En av dessa är flygplatsen Stockholm Västerås Airport. Västerås flygplats har bra förutsättningar. Att använda resurserna på befintliga flygplatser leder till att landtransporter minskar för såväl personer som gods. Västerås flygplats har tillstånd för att öka antalet flygrörelser och har stor utvecklingspotential. Flygplatsen är miljöcertifierad enligt 14001. Till exempel har vi på senare tid kunnat glädjas åt att en ny, betydande operatör valt Västerås som en viktig ort för sin satsning på Sverige med flyg från över Atlanten. Det kommer att innebära en väsentlig ökning av antalet resande från flygplatsen.

Stockholm Västerås flygplats ligger nära. Från flygplatsen har du korta avstånd var du än befinner dig i Mälardalen och kommunikationerna på land är mycket bra. Från Västerås är du i Stockholm eller Örebro på cirka en timme med tåg. Från Västerås resecentrum går det buss var tionde minut ut till flygplatsen. Du sparar viktig tid när du väljer Stockholm Västerås flygplats.

Anders Sundström nämner också i sin utredning att tågtrafiken måste effektiviseras och att investeringar i ökad kapacitet kommer att bli aktuella. Vi vill i detta sammanhang lyfta fram behovet av att bygga järnvägsförbindelsen mellan Uppsala och Enköping. Med en järnväg på plats skulle förbindelserna mellan Arlanda och Stockholm Västerås Airport bli utmärkta.

Dessutom skulle en avlastning av den i dag hårt belastade järnvägssträckan mellan Arlanda Stockholm ske genom att resenärer som ska från norra delarna av Sverige till städer såsom Västerås, Örebro och Eskilstuna eller visare söderut inte skulle behöva passera Stockholms central överhuvudtaget.

Det finns många skäl att inte låsa fast sig i en lösning där allt koncentreras till Arlanda. Gör en utredning som tittar på möjligheterna att en annan regional flygplats, till exempel den i Västerås, både kan avlasta Arlanda och vara ett alternativ till Bromma. Det ökar tillgängligheten markant och gör inte trafiken sårbar vid stopp på en flygplats.

Amanda Agestav, kommunalråd (KD) & vice KS ordförande Västerås

Anders Teljebäck, kommunalråd (S) Västerås

Magnus Edström, (MP) kommunalråd Västerås

Lars Kallsäby, kommunalråd (C) Västerås

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev