Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Välkommet klarspråk från S om tågkonflikten

Kommunal välkomnar Socialdemokraternas tydliga besked och hoppas att insikterna om dagens ohållbara situation även sprids till andra trafikupphandlingar, och till andra delar av landet. För det är som så att den situation som de anställda i Skåne upplever inte är unik. Att upphandlingar drabbar de anställda är närmast ett normaltillstånd inom såväl buss- som tågtrafik.

Publicerad: 13 juni 2014, 15:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TågtrafikUpphandlingskriterier

REPLIK Socialdemokraterna i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten skrev i en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle 12 juni att den strejk som utlysts på Skånetrafikens tåg kunnat undvikas om man hade genomfört upphandlingen annorlunda. De lovade också att inför Norrtåg AB:s stora upphandling i höst ta ansvar genom att ställa sociala krav på den entreprenör som ska driva tågtrafiken framöver. Bland annat handlar det om att personalen ska kunna vara säker på att få behålla jobbet med oförändrade villkor även om det skulle ske ett entreprenörsbyte.

Kommunal välkomnar detta tydliga besked och hoppas att insikterna om dagens ohållbara situation även sprids till andra trafikupphandlingar, och till andra delar av landet. För det är ju så att den situation som de anställda i Skåne upplever inte är unik. Att upphandlingar drabbar de anställda är närmast ett normaltillstånd inom såväl buss- som tågtrafik.

Inom busstrafiken lämnar idag anbudsgivare bud som bygger på kalkyler där en stor del av personalen förväntas komma direkt från arbetsförmedlingen, och därmed ha lägsta lön enligt avtal. Det gör att den nuvarande leverantören aldrig kan matcha budet, denne har ju mer erfaren personal vilken därmed också har högre lön. Den nuvarande leverantören vet därmed att den inte kan vinna kontraktet igen i nästa upphandling. Förutom att trafikupphandlingarna underminerar hela idén om anställningstrygghet så slår denna logik också sönder företagens långsiktighet eftersom det inte lönar sig att leverera bra kvalitet. Ingen tjänar på denna galenskap.

Därför hoppas vi att de socialdemokrater som varit ute i frågan står på sig, och sprider sina insikter till partikollegor runt om i landet. När det gäller ordning och reda på arbetsmarknaden är offentliga upphandlingar en central pusselbit som det är dags att lägga på plats. Dagens situation duger inte. Det är inte okej.

Per Holmström, förste vice ordförande, Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev