fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Utredare: Sverige behöver tusentals fler skyddsrum

Publicerad: 7 november 2022, 11:55

Sverige behöver fler skyddsrum, konstaterar utredning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sveriges tillgång på skyddsrum är god – men det behövs ändå tusentals ytterligare platser, enligt utredningen om civilbefolkningens skydd.
Utredningen föreslår också ett återinförande av civilplikten.

Ämnen i artikeln:

Civilt försvarRäddningstjänstenMSBKrisberedskap

Mellan 2 500 och 5 000 nya skyddsrumsplatser behöver byggas per år, enligt utredaren Britt Bohlin.

Anledningen är att befolkningsstrukturen förändrats och att det i dag finns områden där människor bor och arbetar men där det saknas skyddsrum.

Som exempel skulle det i dag i Stockholms län finnas plats för 70 procent av befolkningen om alla befintliga skyddsrum skulle kunna användas. För Skåne är siffran 50 procent och Västra Götaland 65 procent.

Utredningen om civilbefolkningens skydd tillsattes i maj 2021 och har utöver tillgång och kapacitet för skyddsrum sett över hur utrymning och inkvartering skulle lösas vid ett väpnat angrepp och vilken organisation som ska organisera civilbefolkningens skydd.

I utredningen slås fast att berörda myndig­heter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), länsstyrelserna och samtliga kommuner i landet behöver ha en tydlig plan för genom­förandet av utrymning med efter­följande inkvartering på annan plats.

Det bör också inrättas en statlig beredskapsorganisation som kan förstärka den kommunala räddningstjänsten. Som en del av detta behöver civil­plikten åter­aktiveras, då beredskapsorganisation ska bemannas med civil­pliktiga.

Civilplikten har varit vilande sedan 2010, och i våras gick MSB ut med att den dåvarande regeringen skyndsamt borde se över återinförandet för att hjälpa samhället att fungera även vid höjd beredskap vid kris och krig.

/TT

LÄS MER: Hela listan: Så många skyddsplatser har varje kommun 

LÄS MER: Hennes jobb är att måla fan på väggen – ”Krisen blir aldrig som man tänkt sig”

LÄS MER: Så vill MSB stärka civilt försvar: nya miljoner till räddningstjänsten 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev