lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Utredare: Staten bör ta över Skellefteå flygplats

Publicerad: 15 februari 2023, 11:28

Statens flygplatsutredare Peter Norman föreslår större statligt ansvar för regionala flygplatser. Foto: Jessica Gow/TT

Flygplatsutredaren Peter Norman föreslår att staten tar över flera av de kommunala flygplatserna. Först Skellefteå – omedelbart. På lite sikt även Ängelholms, Kalmars, och Sundsvalls flygplatser.

Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatSenaste nyttStatenFlygtrafikTransporter

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Statliga Swedavia ska omedelbart starta förhandlingar med ägaren Skellefteå kommun om ett statligt övertagande av flygplatsen. Det föreslår regeringens flygplatsutredare Peter Norman, tidigare bland annat kommunminister i Fredrik Reinfeldts regering. För att stärka Sveriges förutsättningar både för näringsliv och annan samhällsviktig luftfart behöver det nationella basutbudet av flygplatser stärkas. Många kommunala och regionala flygplatser har det tungt ekonomiskt vilket kan hindra nödvändig utveckling. Därför behöver staten öka sitt ansvar för flygplatserna, och Peter Norman placerar Skellefteå Airport först i kön.

– Skellefteå flygplats bör omgående inkorporeras i Swedavia. Skellefteå är ett viktigt nav i den nya industriella utvecklingen i landet. Staten bör omedelbart inleda förhandlingar med Skellefteå, sade han på pressträffen när utredningen överlämnades till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

LÄS MER: Glädje i Skellefteå efter flygplatsbesked

Fler kommunala flygplatser bör bli statliga, hävdar utredningen. Ängelholms flygplats, med stor näringslivskoncentration i närområdet och Kalmars flygplats där orten ligger i ”kommunikationsskugga” bör stå näst i tur.

– Men där krävs viss utredning, säger Peter Norman.

Han pekar också ut Sundsvall som en tänkbar framtida kandidat för statligt ägande. Utredningen lyfter att linjetrafik med elflyg kan bli ett centralt transportsätt i framtiden. Här finns stora möjligheter i Sundsvall för nya linjer till exempelvis Finland, framhåller utredningen.

Utredningen föreslår även att staten ökar sitt stöd till landets flygplatser. Från 170 miljoner till 350 miljoner. Det hoppas man ska räcka för att ekonomin hos de kommunala och regionala flygplatserna ska bli godtagbar.

– Kommunerna har också visat genom åren att man har en hög betalningsvilja för att hålla uppe flygplatserna, sade han.

Men ökat statligt stöd ska komma med ökade statliga krav. Peter Norman föreslår att alla kommunala och regionala flygplatser ska drivas som aktiebolag. Staten ska då ha insyn i driften via en representant i aktiebolagens styrelser.

– Dels för att försäkra att statens pengar används korrekt. Men om styrelserepresentanten också är en person med flygplatskunskap, till exempel en anställd vid Swedavia, kan personen också hjälpa till med att effektivisera de kommunala flygplatserna, säger Peter Norman.

Infrastrukturminister Andreas Carlson lovar att utredningen ska skickas ut på remiss skyndsamt, under den här veckan.

LÄS MER: Corona knäcker regionala flygplatser 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev