måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Uppsala säljer Gottsunda centrum – men behåller bostäderna

Publicerad: 25 augusti 2021, 11:21

Uppsala kommun försöker sälja centrumbyggnaden i det särskilt utsatta området Gottsunda till en privat aktör. ”Vi får se om det flyger” säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S). Foto: ERIK SIMANDER

Uppsala kommun skrotar sina planer på att sälja bostadshus i Gottsunda, ett ”särskilt utsatt område”. Men centrumfastigheten är fortsatt till salu.

Ämnen i artikeln:

BostäderFastigheter

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


För drygt två år sedan beslöt kommunfullmäktige i Uppsala att genomföra en så kallad idékoncepttävling för försäljning av fastigheten som Gottsunda centrum ligger på. Utöver centrumbyggnaden finns det där cirka 300 hyresbostäder som är i stort behov av renovering. 

Syftet var att få in pengar till investeringar i infrastruktur, skolor och bostäder.

I oktober 2020 hade fyra anbud och koncept för Gottsunda centrum kommit in, men inget av dessa ansågs tillräckligt bra, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

LÄS MER: Segregation: Polisens utpekanden sätter press på politikerna

I dag beslutar kommunstyrelsen att bostäderna ska överlåtas till det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem och enbart centrumbyggnaden bjuds fortsatt ut till försäljning.

– Att sälja bostäderna har aldrig varit självklart. Den största delen har varit att sälja de kommersiella bitarna i Gottsunda, där många privata aktörer har bättre kunskap och nätverk än kommunen har. Men det har orsakat en stor oro hos hyresgäster och därför väljer vi nu att stänga dörren till försäljningen av bostäderna, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, till UNT.  

Enligt Erik Pelling kommer kommunen bara att sälja centrumbyggnaden om buden som kommer in duger. Intresserade aktörer ska finnas. 

–  I nästa steg handlar det om huruvida de är tillräckligt bra. Hela syftet är att utveckla Gottsunda och vi hoppas fortfarande få draghjälp från en privat aktör i det, men vi vill inte sälja till någon som gör ett halvdant jobb. Vi vill sälja till en aktör som gör ett bättre jobb än kommunen kan, och till ett bra pris. Vi får se om det flyger, säger han till tidningen. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev