lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tredje stora vattenläckan i Nyköping i sommar – väg förstörd

Publicerad: 12 augusti 2022, 11:51

I juni drabbades Nyköping av en stor vattenläcka. Kommunen ställde ut dricksvattenstankar till boende. Foto: Magnus Andersson/TT

En större vattenledning i Nyköping har gått sönder. Det är den tredje omfattande läckan i kommunen den här sommaren. Bristande underhåll ökar risken för att fler kommuner drabbas, varnar Svenskt Vatten.

Ämnen i artikeln:

Svenskt VattenVA-nät

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Läckan upptäcktes vid tretiden natten mot fredag. Ett 40 centimeter tjockt gjutjärnsrör har spruckit. Räddningstjänsten trodde först att röret kunde lagas i dag – på eftermiddagen meddelade kommunen att det kommer att ta flera dagar att åtgärda problemet, rapporterar P4 Sörmland.

– Vi måste först gräva upp vägen och hitta rören för att se exakt var läckan och brottet på röret är, säger Madeleine Jansson, VA-chef på Nyköpings kommun, till P4.

Vattnet översvämmade Hamnvägen i centrala Nyköping som har stängts av. Trafiken kommer att omdirigeras under några dagar, rapporterar Södermanlands Nyheter. Räddningstjänst uppger för Aftonbladet att delar av vägen har skadats.

Det är den tredje vattenläckan i kommunen i sommar. I juni blev stora delar av Nyköping och Oxelösund utan vatten när en huvudledning sprack. I juli översvämmades gator och flera fastigheter i centrala Nyköping efter ett ledningsbrott.

Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm har i en intervju med Dagens Samhälle varnat för att vattenläckor med omfattande konsekvenser kommer att bli allt vanligare. Underhållet av VA-nätet brister och pengar istället läggs på utbyggnad.

– Det finns ett stort politiskt tryck kring nyinvesteringar. Man tycker att de gamla ledningarna fungerar okej. Men vi har en underhållsskuld och skjuter det arbetet framför oss, säger Pär Dalhielm. 

LÄS MER: Vakter skyddade vattnet – Nyköpings kranar tomma i dagar

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev