Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tågkrisen i Mälardalen har avvärjts

Publicerad: 26 april 2021, 12:42

Det regionala samarbetsbolagets styrelseordförande Kristoffer Tamsons (M), som är trafikregionråd i Region Stockholm, konstaterar att hotet om nedsläckt trafik är avvärjt.

Foto: vet ej

Det blir inte ett långt stopp i tågtrafiken i höst – SJ och Mälardalstrafik har efter många om och men nått en överenskommelse.


Ämnen i artikeln:

TågtrafikRegion Stockholm

Tågbolagen är överens om en övergångslösning, meddelar det regionala tågbolaget via sin hemsida.

SJ meddelade för några veckor sedan att man skulle avbryta avtalet några månader i förtid och sluta trafikera de fyra sträckorna i ett av Sveriges mest tätbefolkade områden. Många tusentals pendlare riskerade då att stå utan färdmedel till jobbet, från mitten av september till mitten av december.

Det framgår inte av Mälardalstrafiks pressmeddelande hur de ekonomiska villkoren i avtalet ser ut, men att det ”ger SJ ekonomiska förutsättningar att kunna driva trafiken med god kvalitet under hösten”.

SJ:s besked var bland annat att uteblivna biljettintäkter var på väg att leda till en förlust på omkring en halv miljard kronor. Det statliga bolagets koncernchef Monica Lingegård sade då att företaget inte får offentliga medel och inte heller kompensation från regionerna.

TT talade tidigare med ledande politiker i de städer som skulle drabbas och de flesta av dem ansåg att regeringen skulle gå in och säkra statliga SJ:s coronadrabbade verksamhet. Även Region Stockholm riktade sig till regeringen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har avböjt att svara på frågor om detta och hänvisat till att det är en avtalsfråga som SJ får svara på.

SJ kommer att stå för tågtrafiken i Mälardalen till och med den 11 december. Den 12 december tar det privata bolaget MTR Jota över driften.

Mälardalstrafiks vd Helena Ekroth beskriver det i ett skriftligt uttalande som en ”logisk lösning” som nåtts till följd av ”konstruktiva samtal”.

Det regionala samarbetsbolagets styrelseordförande Kristoffer Tamsons (M), som är trafikregionråd i Region Stockholm, konstaterar att hotet om nedsläckt trafik är avvärjt.

”Vi tar nu ansvar för att säkerställa trygghet i höst, men bygger också en stabil grund för en nystart bortom pandemin, med en efterlängtad utveckling av trafiken bortom årsskiftet”, meddelar han.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Ämnen i artikeln:

TågtrafikRegion Stockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev