Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Sveriges Allmännytta: ”Finns ingen betalningsvilja för högre hyror”

Publicerad: 4 juni 2021, 12:11

”Vi tror inte att det kommer att leda till att det byggs mer generellt”, säger Jörgen Mark-Nielsen på Sveriges Allmännytta.

Tveksamt om förslaget om marknadshyror i nyproduktion leder till ökat bostadsbyggande, menar Sveriges Allmännytta. ”Det finns helt enkelt inte betalningsvilja för högre hyror”‚ säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef.


Ämnen i artikeln:

AllmännyttanHyresrätterHyresförhandlingar

Fredag vid lunchtid presenterade utredare Kazimir Åberg utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Enligt förslaget ska hyresvärdar kunna välja att avtala hyran med hyresgästen, vilket i praktiken betyder att hyresvärden sätter hyran. 

Lagförslaget gäller enbart bostäder som färdigställs efter den 1 juli 2022. Det befintliga bostadsbeståndet ska inte påverkas av lagen.

Sveriges Allmännytta, som organiserar över 300 kommunala och privata bostadsföretag, tror inte att lagförslaget får några större konsekvenser för medlemmarna.

– Byggpriserna har ökat så mycket på senare år och hyrorna blivit så höga, att det helt enkelt inte finns betalningsvilja för ännu högre hyror. Kanske med några få undantag i storstäder, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

– Juridiskt sett innebär det här en stor förändring, men vi tror inte att det kommer att leda till att det byggs mer generellt.

Systemet med presumtionshyror kommer att finnas kvar parallellt med det nya systemet, vilket Sveriges Allmännytta välkomnar.

– Många av våra medlemmar använder det. Presumtionshyran bygger ju på självkostnaden samt en rimlig vinst i 15 år, och då har man det som trygghet. Man vet att kalkylen för investeringen håller.

Det investeringsstöd som i dag ges för byggande till presumtionshyror kommer inte att ges vid användning av fri hyressättning. 

Frågan är dock hur utbrett det föreslagna systemet kan bli. Justitieminister Morgan Johansson tror inte att det kommer att bli särskilt vanligt alls. På fredagens presskonferens framhöll han att den årliga nybyggnationen, som alltså kan bli aktuell för fri hyressättning, endast utgör cirka 1 procent av det totala bostadsbeståndet. 

– Inte ens på hundra år kommer det här att tränga undan det befintliga systemet, var Morgan Johanssons mening.

LÄS MER: Här är det omstridda förslaget om marknadshyror. 

Gustav Halth

Researcher & reporter

gh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev