Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

”Sverige måste ta nästa tekniksprång”

Sverige behöver en helt ny sammanhållen strategi i en allt mer digitaliserad värld. Det kan ge Sverige ökad produktivitet så att resurserna till välfärden räcker till. Robotiseringen måste exempelvis få en likadan knuff som hem-pc-reformen fick genom skattesubventioner 1998.

Publicerad: 27 november 2015, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I dag har var femte kommun inte en enda e-tjänst. Sverige låg länge i framkant, så är det inte längre.


Ämnen i artikeln:

Ite-samhällePatientjournalerKommunerRobotisering

Under många år var Sverige i absolut världsklass när det gällde IT och digitalisering. Delar av det förklaras med hem-pc-reformen som skickade ut pc:n i princip till varenda svensk. En del av det med framsynt och strategisk forskning. I kombination med en snabb utbredning av internet blev det succé direkt.

Våra nya svenska hjältar heter Daniel Ek (Spotify), Niklas Zenström (Skype), Markus ”Notch” Persson (Minecraft) och Sebastian Siemiatkowski (Klarna). Den sistnämnde är ju en envis person. Trots att alla sågade affärsidén med att fakturera e-handelskunder jobbade han ännu hårdare och i dag är Klarna ett av Europas snabbast växande företag.

Jag skulle kunna fortsätta att rada upp succéer som King eller Izettle men det finns en baksida också.

Sverige tillhör fortfarande bland de bästa i världen, men flera länder har närmat sig och andra har gått om. Det är de flesta eniga om oavsett vilka undersökningar man hänvisar till.

Jag tror inte, som en del gör, att Sverige håller på att rasa ner i ett svart hål. I stället är jag övertygad om att vi skulle kunna göra mycket mer om vi bara ville. Det gäller bara att få Sverige att ta nästa tekniksprång.

I dag har var femte kommun inte en enda e-tjänst. En del kommuner har hemsidor som inte går att se på mobiler. De är svårnavigerade och man hittar inte den information man vill utan måste ringa växeln.

Skattemyndigheten tvingar företagare att logga fram och tillbaka med tjänster som ser ut som de är från 90-talet. Inom äldreomsorgen där kostnaderna förväntas öka med 70 procent fram till 2050 används väldigt få tjänster som man skulle kalla för tekniksprång.

Många kommuner har inte ens digitaliserat sina larm för de äldre.

Sjukvårdens kostnader förväntas öka med 30 procent under samma tid. Här verkar ändå finnas tecken på robotiseringens intåg med robotar som kan operera. Dock känns det väldigt trögt. Jag kan visserligen logga in på mitt landsting men kan inte se min journal eller mina sjukdomar.

Det borde jag kunna 2015. Sjukhuset skulle kunna vara fullt med robotar som skötte alla möjliga sysslor som städning, servering, hjälpte till med lyft och annat.

Enligt Instutet för framtidsstudier skulle vi kunna klara framtiden för både vården och omsorgen, men då behövs en produktivitetsökning med 0,6-0,7 procent varje år.

Denna ökning skulle tekniken kunna stå för om bara viljan finns.

Det är absolut inte för sent, men vi måste börja nu. Sverige behöver en helt ny sammanhållen strategi i en allt mer digitaliserad värld. Och framför allt politisk vilja.

- Det måste finnas standarder som kommuner och statliga verk kan använda.

- Alla högskolor och universitet måste kunna lägga ut alla föreläsningar online likt onlineuniversitet som Khan Academy. Varför ska lärare ägna sig åt att hålla samma föreläsning flera gånger när tiden i stället kan ägnas åt frågor och hjälp?

- Forskningen måste stärkas. Nytänkande, ständig förbättring och utveckling prioriteras i både stat, kommun och regioner.

- Robotiseringen måste få en färdriktning och troligen en likadan knuff som hem-pc fick 1998 i form av skattesubventioner.

Det finns givetvis de som inte vill följa med. De går inte att tvinga utan måste kunna delta i samhället på de gamla beprövade sätten. Huvudidén är ändå att all teknik, robotisering och digitalisering måste bli tillgänglig för alla.

Det är givetvis en demokratifråga, men också ett måste för att vi ska lyckas som land igen. Det handlar också om att språnget ska ge Sverige ökad produktivitet som kan användas till att fördela resurserna till vår välfärd.

Det borde vara helt möjligt för den nation som uppfann dynamiten, ångturbinen, säkerhetständstickan, skiftnyckeln, kullagret, propellern, mjölkseparatorn, räknemaskinen och kylskåpet att ta nästa stora tekniksprång.

Michael Ländin, IT-företagare och ordf omsorgsnämnden (S) Kalmar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev