Infrastruktur
Sverige borde satsa på magnettåg
Magnettåg kan byggas mycket snabbt och ända fram till Stockholms och Göteborgs centralstationer. Driftssäkerheten är högre och låga driftkostnader skapar möjligheter till överkomliga biljettpriser, skriver Rune Wigblad och Alexander Brunius.
Publicerad: 1 augusti 2018, 03:10
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kalifornien är en amerikansk delstat som har fostrat många entreprenörer. Elon Musk är en berömd sådan entreprenör som har engagerat sig i ett antal framtidsinriktade projekt såsom elbilen Tesla, Rymdraketen Falcon 9, Hyperloop med mera. Musk är en sann entreprenör som först skaffar sig en vision och därefter försöker förverkliga densamma. Detta angreppssätt är på väg att revolutionerat bilindustrin, rymdindustrin och numera också tunnelbyggandet.
Hyperloop är en magnettågsbana i ett rör/tub med vakuum, för att minska luftmotståndet. Den enklare tekniska lösningen magnettåg saknar ett rör med vakuum. Hyperloop är dock ännu inte beprövad erfarenhet. Det behövs några års experimenterande för att se om idén bär eller brister.
Medan världen väntar på besked om Hyperloop byggstartar Elon Musks tunnelföretag ”Boring Company” nu magnettåg för 240-250 kilometer i timmen i Chicago, huvudsakligen i tunnel. Tågen kallas ”Electric skates” och utgör vagnar designade med Teslas Model X SUV som förebild. Magnettåg är beprövad erfarenhet i de tillämpningar som är noga testade. Frågan är bara om Boring Company har testat ut sitt magnettågskoncept tillräckligt länge och noga, eller om de klarar av att övervinna eventuella hinder.
Satsningen i Chicago handlar om en 2,7 mil lång förbindelse mellan flygplatsen O'Hare International Airport i Chicago och centrum som använder magnettågets extremt goda accelerationsförmåga för att möjliggöra en hög toppfart på denna korta sträcka.
Vi tänker oss en liknande satsning, men nu även för långpendling i Sverige. Det skulle bli möjligt att bygga magnettåg för långpendling mellan Stockholm och Uppsala med ett stopp i Arlanda och/eller mellan Göteborg och Borås med ett stopp i Landvetter på ca 20-25 minuter mellan slutstationerna. Detta ger dubbelförbindelser till flygplatserna och långpendling.
Visionen är en snabb pendling som avlastar det vanliga tågsystemet och bilköerna. Trängseln mellan Märsta till Uppsala är idag mycket hög. Här vill politiker ha fyra spår. Mellan Göteborg och Borås finns en mycket gammal tåglinje som tar lång tid, så i princip sker pendling med buss eller bil. Nyttan av snabbare och pålitligare förbindelser är därför mycket stor mellan dessa orter. Men, Trafikverket prioriterar tyvärr inte nyttan.
I den nationella planen som nyligen antogs, ligger fyrspåret medtaget, fram till Stockholms länsgräns. Förbindelsen Almedal-Göteborg ligger också med i planen. Men det är inte hela dessa sträckningar som är planerade och byggnationen ska påbörjas först år 2024-2029. Förbindelsen hela vägen fram till Storstädernas centralstationer är inte med de närmaste tio åren.
Är det i stället möjligt med en snabb resa mellan Uppsala-Stockholm och Göteborg-Borås som ger större nytta till liknande pris?
Ja, med moderna magnettåg. Magnettåget ger många nyttor. Den kan byggas mycket snabbt och ända fram till Stockholms och Göteborgs centralstationer. Driftssäkerheten är högre och låga driftkostnader för magnettåget skapar möjligheter till överkomliga biljettpriser. Medan förseningar under 10 minuter inte längre räknas som förseningar i det vanliga tågsystemet, är punktligheten i magnettågsystem, så som Transrapids system i Shanghai, 99,98 procent.
Även Sverige bör satsa offensivt och entreprenöriellt samt testa att visualisera magnettåget. Här finns möjligheter att halvera driftkostnaderna, bygga på halva tiden och att skapa en bättre lösning för miljön.
Rune Wigblad, professor i Företagsekonomi, Strömstad akademi och Högskolan i Skövde
Alexander Brunius, ingenjör verksam inom fordonsindustrin
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.