fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stoppet av Förbifarten hotar företagandet

Förbifart Stockholm är avgörande för om småföretagen ska kunna växa och anställa. Därför är det allvarligt att vägbygget stoppas, skriver 21 representanter för Företagarna i Stockholmsregionen.

Publicerad: 4 november 2014, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stoppet av Förbifarten är ett hårt slag mot länets småföretag.


Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarSamhällsplaneringTillväxtTransporter

Beskedet att Förbifart Stockholm skjuts upp är ett hårt slag mot alla småföretag i länet. Vi och våra medarbetare skapar fyra av fem nya jobb och står för en tredjedel av länets samlade kommunala skatter. Ska småföretagen kunna fortsätta växa och anställa, så måste infrastrukturen fungera, och då är Förbifarten en avgörande del.

Stockholmsregionen är Sveriges hetaste region. Vi lockar till oss företagare och talangfulla medarbetare från hela övriga Sverige. Att så många vill bo, leva och jobba i vår region är fantastiskt glädjande, men det innebär också att vi måste arbeta hårt för att ett snabbt växande Stockholm ska fungera.

En av de viktigaste åtgärderna är att binda ihop de norra och södra delarna av Stockholms län. Företag och boende är beroende av att varutransporter och pendlingsmöjligheter inte begränsas till och från innerstan, utan att man också kan åka till andra sidan av staden utan att dras in i det trafikkaos som råder idag. Kaoset påverkar företagen och deras medarbetare redan idag. Medarbetare får det svårt att förena lämning på förskola med att vara i tid till morgonmöten. Företag tvingas vänta på leveranser när lastbilarna står stilla i köer. Förseningarna i kollektivtrafiken blir permanenta. För varje dag som går utan att vi åtgärdar problemen, så fortsätter de att öka.

Förbifart Stockholm är naturligtvis inte den enda lösningen på alla problem. Men den är ett viktigt bidrag till en fungerande trafiksituation i hela regionen. I och med att den också är ett bärande element i den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, så påverkar den inte bara Stockholms kommun och de närmaste grannarna, utan hela regionen, då många andra kommuner baserar sina översiktsplaner och prioriterar infrastrukturen på att den verkligen kommer till stånd. Det är alltså inget isolerat beslut att skjuta på Förbifarten, utan ett beslut som ruckar på förutsättningarna för den fysiska planeringen i alla kommuner i hela Mälardalen.

I och med överenskommelsen i den nya regeringen så kommer byggstarten att skjutas upp i drygt ett halvår. Det beslutet är fattat och går inte att göra mycket åt. Men nästa steg är så mycket allvarligare. Om diskussionerna mellan stad och län leder till ytterligare omprövningar eller beslut om förändringar, så väntar åratal av nya utredningar, planprocesser och överklaganden. I förlängningen handlar det inte om några månaders fördröjning, utan om flera års ovisshet om hur trafiksituationen ska lösas.

Vi uppmanar därför våra beslutsfattare att utnyttja tiden väl. Vi behöver ett tydligt besked om att planerna för Förbifarten ligger fast och att projektet återupptas den 1 maj 2015. Då kan ni också ägna mer tid åt att diskutera hur vi på bästa sätt utnyttjar de nya förutsättningarna för att stärka kollektivtrafiken och minska restiderna. Vi har väntat på Förbifarten sedan 1968 och har inte råd att vänta längre. Ytterst handlar det om Stockholmregionens konkurrenskraft och attraktivitet.

Bengt Bengtsson, ordförande Företagarna Stockholms län

Lars-Göran Larsson, ordförande Företagarna Botkyrka-Salem

Jan Eric Påsse, ordförande Företagarna Sigtuna

Kalle Wannberg, ordförande Företagarna Sollentuna

Anne Lindwall, ordförande Företagarna Solna

Henrik Lindén, ordförande Företagarna Sundbyberg-Ekerö

Lars-Åke Månsson, ordförande Företagarna Södertälje-Nykvarn

Olle Karlström, ordförande Företagarna Tyresö

Annika Holst, ordförande Företagarna Täby-Österåker

Mette Pagling, vice ordförande Företagarna Täby-Österåker

Maria Aalto Påhlsson, ordförande Företagarna Upplands-Väsby

Mattias Kranz, ordförande Företagarna Upplands-Bro

Peter Markborn, ordförande Företagarna Danderyd

Carl Axel Olsson, ordförande Företagarna Vallentuna

Harry Hedemark, ordförande Företagarna Haninge

Caroline Forsell, ordförande Företagarna Huddinge

Anders Karpesjö, ordförande Företagarna Järfälla

Göran Leuhusen, ordförande Företagarna Lidingö

Johan Rådmark, ordförande Företagarna Nacka-Värmdö

Paulin Sunesson, ordförande Företagarna Nynäshamn

Lotta Ljungberg, ordförande Företagarna Skärgården

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev