Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stockholms Handelskammare kräver mer pengar till järnväg – i norr

Publicerad: 14 februari 2022, 13:08

Stockholms Handelskammare vill se ännu större fokus på Malmbanan (Luleå–Riksgränsen).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms Handelskammare sågar Trafikverkets nationella plan för transportinfrastruktur. Näringslivsorganisationen har ett eget förslag som den hävdar är mycket bättre.


Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarTillväxtTransporter

Trafikverkets plan är på remiss februari ut, i vår ska regeringen besluta hur transportinfrastrukturen ska utvecklas och underhållas 2022-2033. Men myndighetens förslag är undermåligt och ”missar målet ganska rejält” säger Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.

Näringslivsorganisationen anser att Trafikverket lägger för mycket pengar på södra Sverige. Handelskammaren vill att de drygt 850 miljarder kronorna i planen fördelas jämnare över landet och förespråkar bland annat satsningar på Norrbottniabanan och Ostkustbanan, samt fyrspår mellan Uppsala–Stockholm.

”Det är åtgärder som inte prioriterats nog högt i nationella planen och som har potentialen att skapa goda nyttor i relativ närtid. Det leder till bättre möjligheter för kollektivt regionalt arbetspendlande och stärker den gröna nyindustrialiseringen i norr”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

LÄS MER: Kommunchefen: ”Vi kommer att bo mitt i en storstad”

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev