onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stockholmarna vill ha kvar sin flygplats

En majoritet av väljarna i Stockholm är emot förslaget att lägga ned Bromma flygplats. 94 procent av de största företagen vill behålla flygplatsen. Det är skrämmande att de rödgröna ändå förbereder ett beslut som går emot väljarna och som slår hårt mot jobb och tillväxt.

Publicerad: 16 oktober 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det måste vara lätt att ta sig till och från Stockholm, tycker debattören. Foto: Jonas Borg


Ämnen i artikeln:

BrommaTillväxtBostäderFlygtrafikTransporter

Den styrande majoriteten i Stockholms stadshus vill stänga Bromma flygplats till år 2022. Samtidigt aviserade regeringen förra veckan att de är överens om att tillsätta en förhandlingsperson som ska ha kontakt med kommuner som överväger eller kan bygga bostäder på flygplatsmark i anslutning till städer. En stängning av Bromma flygplats är ett hårt slag mot jobben och tillväxten i Stockholm och hela Sverige.

Stockholms stad utsågs år 2013 till årets tillväxtkommun. Här finns Sveriges bredaste arbetsmarknad med ett varierat näringsliv och mångfald av företag och branscher. Många stora företag har sina huvudkontor i Stockholm och kompetenser från hela Sverige och världen sökersig till Stockholm. I en global värld där konkurrensen är hård är Stockholms konkurrenskraft beroende av internationell tillgänglighet – det måste vara lätt att resa hit och att resa härifrån. Tillsammans med Arlanda flygplats har Bromma flygplats en nyckelroll i detta arbete.

De rödgrönas vilja att lägga ner Bromma flygplats är förödande för Stockholmsregionenens tillväxt och arbetsmarknad. Stockholmsregionen behöver få till nya flyglinjer för att kunna stärka vår konkurrenskraft och öka antalet arbetstillfällen, inte färre. Det visar PWC:s årliga ranking Cities of opportunity, där Stockholm placeras i toppskiktet av världens huvudstäder, men där bristen på internationell tillgänglighet pekas ut som ett stort hinder och svaghet inför framtiden. Goda flygmöjligheter är avgörande för att locka hit fler besökare, människor med hög kompetens och investeringar i syfte att skapa en mer attraktiv region där företag vill etablera sig och skapa nya arbetstillfällen.

Bromma flygplats är mycket viktig inte bara för Stockholm utan för hela Sverige eftersom flygplatsen gör det möjligt för många att arbetspendla från andra delar av landet. Genom att koncentrera huvuddelen av den internationella trafiken till Arlanda har Bromma kunnat möjliggöra pendlingstrafik från orter runt om i Sverige. Samtidigt finns det inte plats att flytta över denna trafik från Bromma till Arlanda. Det är många andra flygplatser runt om i landet som därmed hotas av nedläggning om Bromma stängs. Stockholms Handelskammare visade i en rapport att bara nedläggningen av flygplatser hotar minst 24 000 jobb i Sverige.

De rödgröna väljer också att ställa bostäder mot jobb, vilket är förödande för tillväxten – inte bara för Stockholm utan hela landet. Med Bromma flygplats kan människor bo kvar på andra orter i landet och samtidigt ta del av det utbud som finns i Stockholm i form av intressanta jobb, oavsett om man är företagare eller anställd.  Bromma flygplats bidrar till att det skapas nya jobb i Stockholm. Bostäder kan vi bygga på många andra platser i Stockholm. Vi i den avgående majoriteten visade att vi kan bygga 140 000 bostäder, utan att hota Bromma flygplats. Detta ignorerar den nya majoriteten. Istället väljer de, förblindade av Miljöpartiets dogmatism, att stänga en viktig del av Stockholms blodomlopp.

Enligt Demoskop är 60 procent av stockholmarna mot förslaget att lägga ner Bromma flygplats för att ersätta den med bostäder. 94 procent av Stockholms största företag vill behålla flygplatsen och hela 75 procent av Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare är positiva till Bromma flygplats. Med 37,9 procents stöd i riket och med 33 procents stöd från stockholmsväljarna är det skrämmande att de rödgröna förbereder ett sådant ödesdigert beslut för tillväxten och jobbskapandet i Stockholm och resten av landet.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev