Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stockholm behöver en arena i världsklass

I Sverige rasar en välbehövlig debatt kring behovet av nya arenor. Det verkar som om det byggs arenor överallt och i media ställs frågor kring huruvida det verkligen är välinvesterade pengar och om det verkligen går att fylla alla dessa nya arenor med innehåll.

Publicerad: 3 oktober 2011, 09:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Båda dessa frågor är viktiga. Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppskattar att de sammanlagda kostnaderna för arenaförändringar och byggen som olika elitklubbar har krävt under 2000-talet överstiger miljardbelopp. Vilka förutsättningar kommunerna har att tillmötesgå kraven är också mycket varierande. Arenaboomen har lett till 32 nya arenor i Sverige på tio år och nu visar det sig att många av dem dras med miljonförluster, då man inte lyckats tillräckligt väl med att fylla dem.

När vi i Stockholm bestämde oss för att bygga Stockholmsarenan var därför en grundförutsättning att bygget inte skulle belasta medborgarna. Det som skiljer Stockholmsarenan från många andra arenabyggen i landet är att vi i Stockholm har hela finansieringen klar. Dels investeringen, som bland annat finansieras genom exploatering av marken som frigörs när Söderstadion rivs, men även driften, vilken ofta är det stora problemet för många arenor. Stockholm har skrivit avtal med AEG, som är ett av världens största och mest framgångsrika bolag inom underhållning och sport, om att sköta driften. Detta upplägg säkrar att skattebetalarna inte belastas av bygget.

Stockholm ska bli en evenemangsstad i världsklass. Den nya Stockholmsarenan är en del i en sådan strategi. Dag som natt ska nöjesintresserade Stockholmare i framtiden kunna söka sig till Globenområdet och den nya Söderstaden. Stockholm stad lanserade under 2009 Vision Söderstaden. Ambitionen är att Söderstaden, innefattande bland annat Globen City och Johanneshov, år 2030 ska ha utvecklats till en attraktiv stadsdel med evenemang och nöjen i världsklass vid sidan av nybyggda bostäder, kontor, butiker och restauranger. Stockholmsarenan är en oumbärlig pusselbit i denna framtidsvision och arenan kommer utgöra själva kronjuvelen i det framväxande Globen Entertainment District.

Efter närmare 60 års slitage är investeringarna i arenaområdet nödvändiga. Genom att ersätta den gamla Söderstadion så får vi en modern, säker och familjevänlig arena. Arenan kommer att bidra till att öka attraktiviteten i hela området vilket i sin tur ger dagens och morgondagens planerade kringområden, med affärslokaler och kontor, goda ekonomiska förutsättningar. Det är en självklarhet att en stad med snart 900 000 invånare ska ha en modern internationell evenemangsarena och den ska naturligtvis ligga i Nordens ledande evenemangsområde, där den kommer att komplettera områdets befintliga arenor mycket väl.

För mig som politisk ansvarig för byggandet av Stockholmsarenan känns det tryggt att projektets kalkyler har både hängslen och livrem. Under 2010 genomfördes i Globenområdet inte mindre än 304 evenemang med totalt 1 560 000 besökare. Med en turismomsättning i snitt på 1000 kr/besökare (källa Markör) blir det ett betydande tillskott för Stockholms turistnäring, drygt 1,5 miljarder kronor årligen, och då är både biljettförsäljning och Stockholmare borträknade. Dessa siffror är givetvis mycket glädjande, och de visar dessutom på hur framgångsrik evenemangsarrangör AEG är.

Till skillnad från de flesta nya arenor som byggs i Sverige, och som inte har mer än en handfull evenemang inbokade per år, har AEG redan reserverat 50 evenemangsdagar i Stockholmsarenan. Det är alltifrån fotboll till musik, motor, innebandy, ishockey, bandy och skidskytte. Det planeras bland annat för en stor internationell skidskyttetävling och sedan tidigare är det klart att SM-finalerna i innebandy kommer att spelas där. Vi var tydliga med att skattebetalarna inte skulle belastas av bygget och har hela tiden haft en medveten strategi för detta. Det är det som gör Stockholmsarenan unik i Sverige.

Med Stockholmsarenan klar är prognosen att drygt 2 miljoner besökare årligen kommer att gå på evenemang i Globenarenorna. Det kommer att göra Globenområdet till norra Europas största och mest flexibla evenemangsområde och leda till att ytterligare 600 – 700 miljoner kronor per år genereras till staden. När idrotts-, kultur- och nöjessugna söker sig till Stockholm kommer det inte bara att vara Globenområdet som besöks. Jag gläder mig åt att Stockholmsarenans framtida betydelse för stadens attraktions- och konkurrenskraft kommer att komma många till.

Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd (FP), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev