Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Sopimport fel vägval för kommunerna

I stället för att importera och elda utländska sopor i svenska fjärrvärmeverk borde våra kommunpolitiker satsa på att bygga ut den lokala självförsörjningen av energi.

Publicerad: 22 mars 2012, 14:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Avfall

I Dagens Samhälle nr 11 beskrivs den ökande svenska importen av sopor vars syfte är att bidra med bränsle till fjärrvärmeverk. Enligt tidningen kommer importen att fyrdubblas.

Miljöorganisationerna vill stoppa sophandeln eftersom sopbränningen är en tickande miljöbomb samtidigt som den tar bort incitamenten för vissa länder i Europa att bygga ut återvinningen. Svenska naturskyddsföreningen och Greenpeace är mycket kritiska. Det är orimligt att Sverige skall bli Europas sopstation.

Kommunerna borde i stället satsa på lokal självförsörjning av energi. Satsningen borde vara solvärme, sjövärme, solel och lokala biobränslen såsom halm, rötslam, hästgödsel, hampa, rörflen, stubbar och grot.

Hur kan politiker som säger sig vara miljömedvetna välja att satsa på avfallsimport då de vet att det är ohållbart? Ganska snart måste resten av Europa återvinna avfallet i lika hög grad som tyskar och österrikare. Kommuner, däribland Västerås, skall enligt flera utsagor importera avfall från Italien och liknande länder som råkar ligga på efterkälken vad gäller återvinning. Svensk Avfallsförening har en nollvision vad gäller avfall.

Kommunerna måste välja den rena och lokala energins väg om våra barnbarn skall skonas från miljö- och resurskatastrofer. Länder som Italien måste själva tvingas att ta hand om sina sopor för återvinning, precis på samma sätt som de bör ta hand om sina skulder och underbalanserade statliga budgetar.

Karl-Erik Andersson, Kommunpolitiker (FP), Västerås

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Avfall

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev