lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Smörj Sveriges tillväxtmotor

Stockholm är Sveriges tillväxtmotor. När Stockholm växer så växer Sverige. Därför har vi inte råd med fler långbänkar som Slussen och Förbifart Stockholm, skriver 12 unga moderater från Stockholmsregionen.

Publicerad: 17 december 2012, 13:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StorstäderInfrastrukturinvesteringar

Vi har alla olika bakgrund, men vi är alla stockholmare. Några av oss jobbar och andra pluggar. Några är födda och uppvuxna här medan andra är inflyttade. Men en sak vi har gemensamt är vår kärlek till Stockholm. På samma sätt som stockholmare före oss tog ansvar, vill vi nu ta ansvar för att framtidens Stockholm ska växa fram. Det behövs fler reformer för att förbättra infrastrukturen, företagsklimatet, få igång bostadsbyggandet och fixa skolan.

För att hela Stockholm ska leva måste vi fortsätta utveckla hela infrastrukturen. Framtiden har inte råd med fler långbänkar som Slussen och Förbifart Stockholm. Prioriterade satsningar inom kollektivtrafiken är Roslagsbana från Norrtälje mot Odenplan, T-bana till Barkarby, Citybussar till och från Sigtuna, pendel dygnet runt under helger och Spårväg Syd. Viktiga satsningar inom vägnätet är Österleden och Huvudstaleden.

För att bryta utanförskapet behöver fler komma i arbete, för att fler jobb ska skapas måste företagsklimatet bli bättre. Nationellt kan politiker göra en del men huvudarbetet måste göras lokalt. Det behövs en strategi för att stärka företagsklimatet. Rättvisa upphandlingarna så att även små och nya företag kan konkurrera, bättre attityder från politiker och tjänstemän gentemot näringslivet och studentmedarbetarplatser är några tips på lokala reformarbeten vilket gynnar tillväxt och utveckling.

Bristen på bostäder i Stockholm är ett hot mot tillväxt, jobb och välfärd. Fler kommuner måste ta ett ansvar för hela regionen istället för att låta några få göra grovjobbet. Exempelvis måste fler bli mer offensiva i markanvisningen till privata bolag och hålla fingrarna borta från syltburkarna. Därutöver bör regeringen höja reformtempot genom att minska regelbördan så att det blir enklare och billigare att bygga nya bostäder.

Stockholm konkurrerar inte med andra städer i Sverige utan med andra huvudstäder i världen.

För att vi fortfarande ska vara en huvudstadsregion i världstoppen måste alla skolor leverera resultat. Målsättningen 2016 måste vara att alla elever når kunskapsmålen i grundskolan, meritvärdet höjs, fler elever som studerar inom yrkesutbildningarna ska har ett jobb inom efter avslutade studier, att fler blir behöriga till högskolestudier och att fler ska känna sig trygga i skolan.

Om Stockholm inte klarar av den globala konkurrensen kommer inte Sverige göra det, därför är det viktigt med fler reformer för högre tillväxt fler jobb och minskat utanförskap i hela Stockholm. Genom bättre infrastruktur, stärkt företagsamhet, fler bostäder och en bättre skola tar vi ett gemensamt kliv mot framtiden.

Zarah Sjökvist, ordförande MUF Vallentuna

Mattias Askerson, ordförande MUF Sigtuna

Caroline Rosell, ordförande moderata studenter KTH

Edvin Alam, ledamot (M) Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden, Sollentuna

Michelle Khan, ordförande MUF Upplands Väsby

Carl Fredrik Lagerfeldt, ordförande MUF Sollentuna

Richard Lindforss, ordförande MUF Järfälla

Sandra Silverberg, ordförande MUF Lidingö

Hamed Abassi, ordförande MUF Roslagen

Gustaf Reinfeldt, ordförande MUF Solna

Nils Annink, ordförande MUF Värmdö

Maria Holmberger, ordförande MUF Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev