Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Smart belysning ger Earth Hour varje dag

Under lördagens Earth Hour släcks belysningen för att markera ett miljöengagemang. Men om våra kommunpolitiker vill ta miljöansvar på riktigt borde de släcka ner sina ålderdomliga energislukande belysningssystem för gott – inte bara symboliskt en timme per år.

Publicerad: 22 mars 2013, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatEnergieffektivisering

I många offentliga lokaler är belysningen ofta påslagen även när den inte behövs. Det är ingen ovanlig syn med upplysta skol- och kontorsbyggnader på kvällstid trots att ingen befinner sig i lokalerna. Att kommuner runt om i landet, i samband med Earth Hour, stoltserar med att de släcker lamporna i skolor och kommunhus mellan klockan 20:30 och 21:30 en lördagskväll är därför mycket märkligt. För varför är belysningen påslagen överhuvudtaget i dessa lokaler under helgen?

Som symbol har Earth Hour en viktig roll att fylla och det är bra att privatpersoner och organisationer hjälper till att sätta tryck på de som kan göra verklig skillnad – våra beslutsfattare. Men det är viktigt att Earth Hour inte stannar vid symboliska handlingar utan att det faktiskt leder till mer långsiktig förändring. Speciellt eftersom det redan finns effektiva lösningar. Beräkningar visar nämligen att man med modern smart belysning kan minska energiförbrukningen med upp till 80 procent. Bland annat genom att låta sensorer styra och reglera ljuset efter närvaro och mängden dagsljus som för tillfället strömmar in i lokalen.

Men fastän det redan finns enkla tekniska lösningar händer mycket lite i praktiken och alldeles för många offentliga lokaler har gamla belysningssystem. Detta gäller framförallt äldre byggnader, men föråldrad belysningsteknik installeras alltför ofta även i nyproduktion där byggnaden i övrigt byggs efter moderna miljö- och energikrav. Resultatet är att vi helt i onödan slösar bort en stor del av den energi som behövs för belysningen i våra kontor, skolor och sjukhus. Om vi istället skulle installera ny smart belysning i offentliga miljöer runt om i Sverige kan vi spara lika stor mängd energi som samtliga svenska vindkraftverk producerar på ett år.

Earth Hour syftar till att väcka uppmärksamhet hos världens ledare om behovet av att ta klimatfrågan på allvar och nästan 200 kommuner har anmält sig för att markera sitt deltagande. Men det är mycket viktigt att engagemanget inte stannar där utan att de deltagande kommunerna snarare ser Earth Hour som startskottet för riktig förändring. Om våra kommunpolitiker vill ta miljöansvar på riktigt borde de därför släcka ner sina ålderdomliga energislukande belysningssystem för gott – inte bara släcka symboliskt en timme per år.

Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatEnergieffektivisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev