Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Sluta skyll bostadsbubblan på kommunerna

Regeringen hanterar bostadsbubblan på samma sätt som den hanterar moraset i skolan: Skyll på kommunerna! Men bostadsmarknaden och bostadsbyggandet visar att det är dags att lämna detta demagogiska stickspår och istället se till helheten i politiken, skriver det vänsterpartistiska kommunalrådet Staffan Norberg i Södertälje.

Publicerad: 14 mars 2014, 13:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggreglerBostadsbyggandeBostäderAllmännyttan

Bostadsminister Stefan Attefalls med fleras analys av det sjunkande bostadsbyggandet påminner om Jan Björklunds lika förenklade mantra om skolornas moras: Det är Kommunernas fel! Istället borde bostadsministern föreslå åtgärder för hur risktagandet ska förändras.

Jag har under 26 år i en stadsbyggnadsnämnd, varav 14 år som kommunalråd, haft ansvar för byggandet i en kommun där investeringsvolymerna varit höga. Ibland till och med extremt höga om man räknar in industrin (Scania och Astrazeneca) och nya arbetsplatser. Jag konstaterar att de kommunala regelverken inte förändrats på ett avgörande sätt under dessa år. Snarare har de minskat en aning. Däremot har bostadsbyggandet svängt väldigt kraftigt både uppåt och nedåt.

Den stora, och helt avgörande, skillnaden har varit att risktagandet i bostadsbyggandet stegvis flyttats från kommuner och stat till privata investerare, där hög avkastning snarare än byggvolymer och behov styrt investeringsbesluten. Samtidigt har generösa avdragsregler via skatteavdrag, amorteringskrav, lånetak, sjunkande räntor och annat gjort att skuldsättningen för hushållen skenat och skenar. Om detta inte är en bubbla som väntar på att punkteras så vet jag inte vad. Problemet med alla finansiella bubblor är som bekant att man inte vill se den, eller förnekar den när man är mitt uppe i den. Uppenbarligen gäller detta även i den nu existerande bostadsbubblan.

Att börja trappa ner de generösa skattesubventionerna eller öka bostadsbyggandet radikalt kan göra den kommande punkteringen mer kontrollerad – en slags pyspunka, som därmed blir en aning mer behaglig. Men någon ska till slut betala notan även om snöbollen kan rullas något varv till innan den blir ohanterlig. De perioder när bostadsbyggandet varit högt har alltid varit förenat med statliga subventioner och offentligt risktagande – inte förändrade regelverk i kommunerna.

De stora byggherrarna agerar fullständigt rationellt när de bygger ”lagom mycket”. Att riskera prispåverkande vakanser är inte rationellt från deras utgångspunkt. Kommunerna och finansiärerna har också motiv att motverka en ”överproduktion”. Förlorarna är medborgaren som vill in på bostadsmarknaden och hyra eller köpa utan att behöva skuldsätta sig för flera generationer framåt.

Tidigare kunde de kommunala bostadsföretagen och de befintliga hyresgästerna agera som stora risktagare vid bostadsproduktion. Ibland med staten som garant. Nya krav på att de kommunala bostadsföretagen ska agera affärsmässigt gör att man kan ställa frågan hur ”allmännyttiga” dessa företag numera egentligen är. Det är dags att skapa en riktig allmännytta som bygger fina hus för hushåll med begränsad hushållsekonomi. En ny allmännytta kan också utformas så att flyttkedjorna fungerar bättre på hela bostadsmarknaden.

För övrigt tycker jag att många av bostadsministerns förslag till förenklingar av bygglovsregler är alldeles utmärkta – men de påverkar bara bostadsbyggandet marginellt. Kommunerna som syndabock är ett demagogiskt stickspår även i denna fråga.

Staffan Norberg, kommunalråd (V) Södertälje, ordförande stadsbyggnadsnämnden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev