Infrastruktur
Sluta raljera, domstolen har underkänt Nya Slussen
De ledande moderata borgarråden i Stockholm raljerar över kritiken mot Nya Slussen. Men då bortser de från att mark- och miljödomstolen underkänt detaljplanen och satt en rejäl käpp i hjulet för hela projektet, replikerar Jan Ohlin från föreningen Bevara Slussen.
Publicerad: 21 januari 2014, 11:58
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
InfrastrukturinvesteringarREPLIK. När de moderata borgarråden Sten Nordin och Regina Kevius i sin artikel i Dagens Samhälle 14 januari raljerar över en artikel om utsikten vid Slussenbygget i Stockholm kan det vara bra att se hur Nya Slussen skulle komma att se ut. Nog skymmer det lite, som bilden nedan visar.
Borgarråden ägnar merparten av sin replik till att förklara att bygget av Nya Slussen ska komma igång snarast, med motiveringen: ”Sedan i höstas har den demokratiskt beslutade detaljplanen vunnit laga kraft.”
Det är dock inte hela sanningen. De utelämnar en avgörande detalj: Detaljplanen för bussterminalen i Katarinaberget är upphävd. Mark- och miljödomstolen underkände i december 2013 planen på inte mindre än fem grunder. Det innebär, i korthet, en rejäl käpp i hjulet för hela projektet. Staden valde 2011 att dela upp hanteringen av Nya Slussen i två skilda detaljplaner. Det skapade givetvis en osäkerhet för projektet. Tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret sammanfattade tydligt: ”Om inte bussterminalen blir av kan inte Nya Slussen byggas.”
Staden har upprepade gånger förklarat att bägge detaljplaner ska ha vunnit laga kraft innan spaden sätts i jorden. Detta redovisades inför Mark- och miljödomstolen så sent som oktober 2013. Nordin och Kevius raljerar över en artikel om utsikt och turister - men nämner inte med ett ord de egentliga problem projektet står inför. De försöker istället sätta ljus på det som vunnit laga kraft utan att erkänna att delarna hör ihop.
Läget är långt ifrån så klart som borgarråden vill göra gällande. I artikeln hänvisar de till beslutet som togs 2007. Mycket har skett sedan dess. Trafikkontoret hade 2007 räknat fram att en fullskalig restaurering skulle kosta cirka 3,8 miljarder kronor. Staden valde då att föreslå ett nybygge, för en beräknad kostnad på fyra miljarder. Därefter steg kostnaden snabbt. 2010 hade priset fördubblats till åtta miljarder.
2011 tillkom den väsentligt dyrare lösningen att lägga bussarna i berget, medan förväntade intäkter uteblev. Konsortiet som skulle finansiera gallerian med en halv miljard lämnade projektet. Mälarkommunerna har meddelat att de inte betalar. SL kommer inte att bekosta bussterminalen. Avgörande förutsättningar fattas, medan andra utgifter tillkommit. Det saknas i dag både organisatorisk och finansiell grund för byggstart. Ändå meddelar finansborgarrådet Sten Nordin och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius motsatsen.
Vad ska staden då göra? Givetvis få sina papper i ordning till att börja med, som man lovat. Det vore ansvarslöst att börja riva till exempel Kolingsborg, för att sedan komma fram till att projektet inte går ihop. Å andra sidan finns förslaget som Sten Nordin och Regina Kevius avfärdar som omöjligt, att förnya och modernisera nuvarande Slussen. Det skulle kosta hälften och bli klart på halva tiden, med bibehållet trafikflöde under byggtiden och bättre flyt när det är klart. Det är onekligen ett scenario som attraherar allt fler.
Jan Ohlin, Frilansjournalist, aktiv i föreningen Bevara Slussen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Infrastrukturinvesteringar