Infrastruktur
Skyddsombud kräver stängda bussdörrar – politiker säger nej
Publicerad: 7 januari 2022, 09:27
SL-buss med stängd framdörr i mars 2020. Foto: Jessica Gow/TT
I takt med att smittspridningen ökar stiger busschaufförernas oro för att smittas med covid-19. Nu kräver flera skyddsombud stängda framdörrar i lokaltrafiken.
Keolis skyddsombud i Falun och Borlänge har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få igenom sitt krav om stängda framdörrar på bussarna i kollektivtrafiken. Åtgärden ska skydda chaufförerna från att smittas med covid-19.
– Det finns en oro bland chaufförerna, vi är rädda om vår hälsa. Vi har anhöriga som kan vara i riskgrupper, vi är själva en riskgrupp och smittspridningen ökar ju, säger Maria Jansson, huvudskyddsombud på Keolis i Falun, till P4 Dalarna.
Ordföranden för Region Dalarnas kollektivtrafiknämnd, Christer Karlsson (M), vill hålla ingångarna öppna. Han säger till P4 att han förstår de anställdas oro, men att fler passagerare riskerar att smittas om alla går in och ut genom samma dörr.
Frågan handlar också om ekonomi. Kollektivtrafiknämnden varnade i juli i sin delårsrapport för 2021 om ett minusresultat på nära 55 miljoner kronor. ”Intäktsbortfallet är svårt att bedöma beroende på hur länge framdörrarna ombord på bussarna hålls stängda”, uppgav trafikförvaltningschefen i rapporten.
Den 29 september slopade Folkhälsomyndigheten en rad restriktioner för kollektivtrafiken. Kort därefter öppnade Dalatrafik framdörrarna – som varit stängda i 18 månader – igen.
Ett skyddsombud på Nobina i Värmland kräver att företaget stänger framdörrarna och spärrar av området kring chauffören, rapporterar P4 Värmland. Arbetsmiljöverket uppger att de haft ett möte med företaget om arbetsmiljön på länstrafikbussarna, men inte fått gehör för sina önskemål.
Boden låste på tisdagen de främre ingångarna på lokaltrafikens bussar. Kommunen skriver på Facebook att beslutet bland annat togs för att undvika förarbrist och inställda turer: ”Med den ökade smittspridningen vill vi värna om förarna, både för deras skull och för din skull.”
Länstrafiken i Västerbotten införde den 17 december ”delvis stängda framdörrar” på vissa linjer. ”Du blippar och köper din biljett vid den främre dörren och sen stiger du på vid den bakre”, står det i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Så stort var coronatappet i kollektivtrafiken – region för region.