måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Skånetrafiken stänger bussdörrar – ”Ska värna våra förare”

Publicerad: 11 januari 2022, 15:10

Det har under pandemin bråkats om Skånetrafikens framdörrar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Striden om Skånetrafikens framdörrar fortsätter – nu stängs de åter. Förvaltningen varnar för att det kommer att påverka ekonomin.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Kollektivtrafik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Skånetrafiken stängde i dag framdörrarna på sina bussar. Beslutet är tillfälligt och gäller fram till den 31 januari, men kan omprövas under tiden.

– Det var ett svårt beslut att ta, för det påverkar alla i bussen. Det är många saker att ta hänsyn till och vi hoppas att vi kan öppna dem snart igen. Men som läget är nu med ökad smittspridning är det här rätt beslut. Vi ska värna våra bussförare och kunder, säger Skånetrafikens busschef Saman Tondnevis.

I flera regioner pågår en dragkamp om bussarnas framdörrar. Fackliga skyddsombud i olika städer har kontaktat Arbetsmiljöverket och krävt att de främre ingångarna ska stängas, av hänsyn till chaufförerna. 

Regionerna Värmland och Örebro låste framdörrarna på måndagen, tidigare har Boden och Luleå tagit samma beslut för stadstrafiken. 

Nobinas ledning vill stänga de främre ingångarna på alla sina bussar i linjetrafik, om huvudmännen går med det på det. 

– Om framdörrarna stängs får vi fortlöpande analysera läget för att se när dessa kan öppnas igen, säger företagets kommunikationschef David Erixon till Kommunalarbetaren.

SL i Region Stockholm meddelar i ett pressmeddelande att bussarnas framdörrar tillfälligt stängs från torsdagen. Beslutet gäller preliminärt till den 31 januari. 

Men andra – som Region Dalarna – håller alla ingångar öppna, trots fackliga krav på det motsatta.

– Det vi tänker är att det kan bli en ökad smittspridning också genom att man trängs i bakdörren, säger Tony Sjödin, chef för kollektivtrafikförvaltningen i Dalarna, till Dalarnas Tidningar.

LÄS MER: Skyddsombud kräver stängda bussdörrar – politiker säger nej

I Skåne har det bråkats en hel del om bussdörrarna under pandemin. Skånetrafiken har velat öppna dem och skyddsombud har svarat med skyddsstopp och anmälningar till Arbetsmiljöverket.

När dörrarna låstes upp i oktober förra året sa Saman Tondnevis i ett pressmeddelande att det var ett ”efterlängtat besked”. Stängda dörrar ökar trängseln och därmed risken för smittspridning och leder till minskade intäkter, hävdar han nu.

– Vi såg att fuskåkandet ökade med närmare det tredubbla när det var stängt. Det påverkade vår ekonomi, helt klart, säger Saman Tondnevis till Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev