söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Sex regioner i väguppror – kräver möte med regeringen

Publicerad: 12 april 2023, 12:10

Sex regioner i norra Sverige uppmanar regeringen att satsa mer pengar på vägarna där. De varnar för att risken att dö i trafiken är högre på landsbygden.

Ämnen i artikeln:

Budget 2023GlesbygdLandsbygd

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Jonas Andersson (S), ordförande regionala utväcklingsnämnden Region Jämtland Härjedalen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Katarina Norström

Regionerna anser att för stor del av pengarna till vägunderhåll går till storstadsregioner och befolkningsrika län. Det begränsar den regionala utvecklingen, eftersom människors möjlighet att bo och arbeta på landsbygden påverkas, enligt politikerna i de regionala utvecklingsnämnderna.

– Vägarna i norra Sverige får mycket mindre pengar per kilometer än vägarna längre söderut, säger Jonas Andersson (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Jämtland Härjedalen till Sveriges Radio.

I ett brev till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) skriver politiker i de regionala utvecklingsnämnderna att det över tid har uppstått en ojämlikhet mellan länen, som lett till att risken att skadas och dödas i trafiken är högre på landsbygden.

– Vägarna är inte mitträckesseparerade och har viltstängsel i betydligt lägre grad än vägarna söderut, säger Jonas Andersson.

Regionerna vill få till en dialog om hur tillgängligheten och trafiksäkerheten kan öka i hela Sverige. Och Jonas Andersson bedömer att det blir så.

– När en så stor del av landet gör gemensam sak i den här frågan och sträcker ut en hand för dialog och samtal om våra förutsättningar, då utgår jag ifrån att regeringen kommer att lyssna, säger han.

De regioner som vänt sig till regeringen är Jämtland Härjedalen, Västernorrland, Värmland, Norrbotten, Gävleborg och Västerbotten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev