Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Seko tar tusentals pendlare som gisslan

Det är inte olagligt med strejkbryteri - därför bör SL sätta in bussar som hjälper de tusentals pendlare som nu drabbas av tågstrejken, skriver Joanna Ljunggren, i Fria Moderata Studentföreningen.

Publicerad: 18 juni 2014, 06:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TågtrafikKollektivtrafikLönebildningArbetsmarknadKollektivavtal

I förra veckan trappade fackförbundet Seko upp konflikten med ett nytt strejkvarsel från och med midsommarafton, som berör alla medlemmar som arbetar i Stockholms pendeltågstrafik och Krösatågen i södra Sverige. En vanlig vinterdag stiger omkring 300 000 personer på SL:s pendeltåg.

Att förespråka fria människor och fria marknader innebär inte att man väljer sida mellan fack och arbetsgivare. Det innebär att man anser att alla individer ska kunna ingå avtal och utbyte med varandra, i ett samhälle som präglas av kontraktsfrihet.

En fungerande arbetsmarknad bör i ett fritt samhälle stöttas av lagstiftning som både skyddar den enskilde mot att grovt utnyttjas, luras eller skadas i sitt arbete, men inte stärker fackföreningarnas möjligheter att agera monopolistiskt.

Flera andra fackförbund har varslat om sympatistrejker, bland annat Svenska elektrikerförbundet, Kommunal, IF Metall och Hotell och Restaurangfacket. Detta samtidigt som SL duckar i frågan och säger att ”Vi kan inte sätta in bussar, det vore att påverka konflikten.” Min uppmaning är: SL, sätt in bussar till resenärer som drabbas av strejken, det är inte olagligt med strejkbryteri!

Dagens fack startade som ett sätt att försvara de anställda mot grymma arbetsförhållanden och arbetsgivare som utnyttjade dem. Det var rätt och bra, men att som Seko kräva heltidslön för deltidsarbete, är inte rimligt. I dag kan en tågförare tjäna 35 200 kr i månaden och jobba 28 timmar i veckan.

Sverige har en reglerad arbetsmarknad, där bland annat unga och invandrare stängs ute och missgynnas på grund av regler som LAS, och för att de inte kan ta sig in på marknaden när lönerna tryckts upp för högt. Att begränsa visstidsanställningar kommer enbart drabba de som redan står utanför arbetsmarknaden.

De nya lönenivåerna som Seko kräver är inte ett resultat av ökad produktivitet eller lönsamhet, utan erhålls genom att en privilegierad skara har möjlighet att utesluta andra från att träda in och konkurrera på arbetsmarknaden. Att Seko-anslutna ska kunna tvinga fram högre lön, utan någon tydlig motprestation, är makabert.

I vilka andra yrken kan man med gott samvete kräva heltidslön för deltidsarbete? Det är rent av osolidariskt att använda sig av ett sådant högt tonläge som Seko gör, mot bakgrund av att många andra yrken haft en mer rimlig löneutveckling.

Det yttersta beviset för att vissa fackförbund nått en skev särställning är hur mycket skada de kan orsaka arbetsgivaren och samhället vid en strejk. I fallet Seko hade arbetsgivaren Almega tagit medlarnas bud, men fått kalla handen av facket. Resultatet av att Seko nu väljer att utnyttja sin ställning blir, likt i ett monopol, att någon annan får bära bördan av de artificiellt höga priserna som skapats genom en begränsning av utbudet i arbete.

Dessutom drabbar sympatistrejker företag och resenärer som över huvud taget inte har något med konflikten att göra. Rätten att organisera sig är viktig, och ett liberalt samhälle bör aldrig förbjuda ett fack att gå i strejk. Samtidigt är det är olyckligt att hålla hundra tusentals svenska resenärer gisslan för att göra politiska poäng under ett valår och kräva heltidslön för deltidsarbete.

Att fackliga strejker på något sätt skulle vara opolitiska i en svensk kontext, att det bara rör sig om arbetare som vill ha skäliga arbetsvillkor, stämmer inte. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har tagit Seko:s parti i konflikten, och nu deklarerade Socialdemokraternas gamla trotjänare, Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, att hon tar deras parti.

Detta är att dels trappa upp konflikten, dels att politisera strejken ytterligare. Jag hoppas att Seko snarast tar sitt förnuft till fånga och avblåser strejken.

Joanna Ljunggren, aktiv i Fria Moderata Studentföreningen Stockholm (FMSS)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev