Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Satsa på svensk fiskodling

Sverige har goda möjligheter att bli en stor producent av odlad fisk och skaldjur. En nationell strategi för näringen skulle gynna både landsbygden, miljön och konsumenterna.

Publicerad: 24 januari 2012, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hjälps alla åt kan svenskt vattenbruk bli en växande sektor och även skapa viktig sysselsättning, inte minst på landsbygden, skriver Henrik Hammar.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Landsbygden

I dagarna anordnas en nationell vattenbrukskonferens på SLU i Uppsala. Konferensen har rubriken Vattenbrukets nästa steg. Konferensen anordnas av myndighetssidan, forskarsidan och näringen tillsammans. Meningen är att konferensen ska bli upptakten till arbetet med en nationell vattenbruksstrategi.

Redan i en statlig utredning 2009Det växande vattenbrukslandet – slogs fast att Sverige har stora möjligheter att betydligt öka sin produktion av odlad fisk och skaldjur. I Sverige produceras i dag cirka 10 000 ton odlad fisk och skaldjur. Siffran för Norge är nästan hundra gånger större och i Danmark är produktionen fem gånger större än i Sverige. Och när den svenske konsumenten äter odlad fisk kommer den ofta från våra grannländer.

En nationell strategi för vattenbruket ska bygga på fyra hörnstenar:

• Vattenbruket är en viktig framtidsnäring med stor utvecklingspotential.
• Vattenbruket är en miljövänlig grön näring.
• Vattenbruket är en producent av mat med hög kvalitet.
• Vattenbruket skapar viktig sysselsättning.

I svensk landsbygdsutveckling har diversifiering varit en framgångsfaktor. Genom att hitta olika verksamhetsområden kan även ett bärkraftigt vattenbruk ge landsbygden möjligheter till nya inkomstkällor. Samarbeten mellan olika näringar som till exempel livsmedelsförädling, turistverksamhet och sport- och fritidsfiske kan ge helt nya möjligheter för framtiden. Detta bör leda till ökad ekonomisk aktivitet och därmed skapa möjligheter till ökat skatteunderlag för kommuner, landsting och stat.

Det är nu viktigt att alla - myndigheter, forskningen och näringen - snabbt arbetar fram en nationell strategi för vattenbruket med tillhörande handlingsplan. Det måste bli lättare både att utöka sin produktion samt för nya entreprenörer att etablera sig som vattenbrukare. Hjälps alla åt kan svenskt vattenbruk bli en växande sektor och även skapa viktig sysselsättning, inte minst på landsbygden. Svenskt vattenbruk är ett stort möjlighetsområde.

Henrik Hammar, Ordförande Vattenbrukarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Landsbygden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev