måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Säkra elproduktionen med flytande kärnkraftverk

Vad man än tycker om kärnkraft så kommer den att behövas under överblickbar tid, om vi inte kraftigt bygger ut vattenkraften och använder skogen eller importerad gas som bränsle. En teknik värd att granska är de flytande kärnkraftverk som planeras och byggs i bland annat Ryssland och Frankrike.

Publicerad: 3 december 2012, 11:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Det handlar om att klara effektbehovet. Elektricitet måste ju produceras i samma ögonblick som den konsumeras. Installerad effekt i vattenkraften är 16 200 megawatt och i våra tio kärnkraftsreaktorer 9 400 megawatt. Det högsta effektuttaget var 5 februari 2001 med 27 000 megawatt. Den gångna vinterns högsta uttag var 26 000 megawatt fredag den 3 februari 2012. Då importerades 2 500 megawatt.

Vind och sol ger ju också elektricitet, men inte en vintervardag när det är riktigt kallt i större delen av landet. Deras effektbidrag är då försumbart.

Våra nuvarande kärnkraftverk moderniseras efterhand, men teknikutvecklingen gör att de kommer att fasas ut över tid och ersättas med nya. Framtidens kärnkraftverk kommer att vara både effektivare och säkrare än dagens, men händelserna i Japan visar att stora naturkatastrofer är svåra att helt gardera sig emot.

Hittills har kärnkraftverk byggts på land vid hav för att klara tillgången till kylvatten. Om kraftverket i Fukushima istället hade legat på en eller flera pråmar några mil ut i havet så hade man klarat tsunamin. Ett flytande kraftverk är dessutom jordbävningssäkert. Med pumpar som drivs med dieselmotorer så klarar man kylningen även om elektriciteten faller bort. Skulle även det fallera så är det lättare att kyla från brandbåtar än från brandbilar och helikoptrar. Förmodligen kan man bygga så att själva rektorn kan sänkas ner under vattnet som en sista utväg. En fördel med att kraftverket ligger några mil från land är ju också att det inte finns närboende som måste evakueras - om det värsta skulle hända.

I Ryssland är man långt framme med små (70 megawatt) kärnkraftverk på båtar. Även i Frankrike är frågan aktuell. Där finns också planer på kärnkraftverk som ligger på havsbotten. Till Dominikanska republiken levererar finska Wärtsilä i år ett flytande kraftverk som drivs med naturgas. Sydkoreanska Daewoo planerar att bygga flytande kolkraftverk.

Några svenska tankar om flytande kärnkraftverk har jag inte funnit. När nu tankeförbudslagen är avskaffad sedan några år tycker jag att det finns goda skäl att titta närmare på saken.

Möjligen har Sverige - mätt med dagens elkonsumtion - år 2035 20 stycken flytande kärnkraftverk med varsin reaktor på 500 megawatt utefter kusten mellan Gävle och Strömstad. Kanske återfinns några av dem i Vänern? Om vi lyckas kapa effekttopparna genom att fördela all verksamhet över alla veckans dagar så räcker det med 15 stycken.

Sune Nygren, debattör upphovsman till 3:3-systemet, Lindesberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev