Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Så får vi sund konkurrens på bostadsmarknaden

Med en mer öppen inställning till moderna byggprojektformer skulle vi redan i dag kunna skapa en sund konkurrens på bostadsmarknaden. En konkurrens som enligt experter i genomsnitt skulle kunna innebära att vi kan bygga 130 bostäder till det pris som det i dag kostar att bygga 100, skriver Stefan Dahlgren, vd CM-bolagen.

Publicerad: 8 april 2014, 15:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggreglerPlan- och bygglagenBostäder

Vi är många som under flera år har konstaterat att det är svårt att hitta en lämplig bostad till ett rimligt pris, inte minst i Stockholm. Genom hela 63 åtgärdsförslag i den färska rapporten, En bostadspolitisk agenda för Sverige, ger Nybyggarkommissionen intressanta råd för att komma tillrätta med problemet.

Samtidigt vittnar såväl resonemanget i rapporten, inklusive makroekonomiska och juridiska sammanhang, som antalet åtgärder i sig (på kort sikt!), om att bostadsfrågan är komplicerad.

Därför är det viktigt att vi snarast tar tag i den allra viktigaste frågan – pris- och kostnadsfrågan. Med en mer öppen inställning till moderna byggprojektformer skulle vi redan i dag kunna skapa en sund konkurrens på marknaden. En konkurrens som enligt experter i genomsnitt skulle kunna innebära att vi kan bygga 130 bostäder till det pris som det i dag kostar att bygga 100.

Jag, som i snart 30 år har jobbat i fastighetsbranschen, nickar instämmande under en stor del av den tid som det tar att läsa den 50-sidiga rapporten. De nationalekonomiska effekterna av en icke fungerande bostadsmarknad är många, och det finns anledning att titta på helheten.

Men det jag inte riktigt får ihop är att den allra viktigaste punkten för att stimulera ett ökat bostadsbyggande bakas in i resonemanget på ett sätt som gör det otydligt. Ett ökat bostadsbyggande i Stockholm ligger inom räckhåll om vi bara lyckas skapa den konkurrenssituation som finns inom i princip alla andra branscher.

Byggsektorn är visserligen svår att jämföra med många andra branscher, då inget byggprojekt är det andra likt. Men i sin rapport hävdar Nybyggarkommissionen att, nyproduktionskostnadsindex, enligt SCB, har ökat mer inom byggprojekt än inom någon annan bransch. Som exempel tar man att en motsvarande motsvarande kostnadsökning inom bilindustrin skulle resultera i att den billigaste Volvon idag skulle kosta 700 000 SEK.

Så trots byggmarknadens unika natur, tar jag mig friheten att konstatera att det finns uppenbara effektiviseringsmöjligheter. Det handlar i mycket om att skapa ett fungerande samband mellan utbud och efterfrågan, dvs en sund konkurrens.

Genom att implementera byggprojekt med en styrmodell som tillåter olika leverantörer att ge sina bästa erbjudanden, under samordning av en projektledningsgrupp, kan vi i ett slag uppnå dramatiska effektiviseringar.

Redan idag finns det många exempel på byggherrar som tillgodogör sig stora besparingar genom att sätta press på de marginaler och den ineffektivitet som finns inbyggd i så många stora byggprojekt. Här har vi många effektiviseringsprocent att hämta.

Men varför väljer inte alla en mer kostnadseffektiv process? Jo, även beställare av byggprojekt är människor, och som sådana har vi en tendens att följa strömmen. Traditionella projektformer ger dessutom ofta ett sken av ökad kontroll – något som förstås är lockande då ju alla byggprojekt som sagt är olika. I verkligheten är det dock precis det motsatta sant – traditionella former ger sämre kontroll på många sätt.

Och det är just faktumet att det är omöjligt att förutspå hur byggprojekt utvecklar sig som är huvudorsaken till varför projektmodeller som construction management ursprungligen utvecklades. Med construction management kan byggherren utifrån den givna budgeten löpande påverka projektet i takt med de utmaningar och möjligheter som alltid uppstår. Här har vi alltså ytterligare effektiviseringsprocent att hämta.

Så, visst – vi välkomnar Nybyggarkommisionens förändringsvilja. Det är troligt att det  krävs omfattande politiska reformer för att stimulera bostadsbyggandet. Men faktum är att vi redan nu kan påverka läget på ett avgörande sätt.

Det som krävs är en ökad öppenhet att utvärdera vilka projektmodeller som passar just dem. Först då kan vi skapa den konkurrens som präglar en välmående bransch. Om vi kan nå dit så är vi många som blir vinnare, inte bara ur ett nationalekonomiskt perspektiv, utan också ur ett rent mänskligt perspektiv.

Stefan Dahlgren, vd CM-Bolagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev