Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

S-uppror: Stäng inte Bromma

Flygplatser är infrastruktur som är avgörande för tillväxten och jobben runt om i landet. En stängning av Bromma flygplats slår direkt mot våra kommuner tillväxt och sysselsättning, skriver sex kommunala S-politiker.

Publicerad: 17 oktober 2014, 12:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BrommaSocialdemokraternaTillväxtFlygtrafikTransporter

Flyget är avgörande för svensk tillväxt och sysselsättning. Så också för våra kommuner och regioner. Vi är därför mycket kritiska till angreppet mot flyget. Att införa en flygskatt, utse en särskild förhandlingsperson som kommer att verka för att citynära flygplatser stängs samt stänga Bromma flygplats slår direkt mot våra kommuners tillväxt och sysselsättning, skriver sex socialdemokratiska kommunalråd.

Sverige är en liten exportberoende ekonomi med långa avstånd både inom landet och till våra exportmarknader. Vi har inte råd att isolera oss mot omvärlden, eller avskärma vissa delar av landet från de andra. Sveriges 42 flygplatser och alla inrikes och utrikes flyglinjer är avgörande för regionernas och kommunernas tillväxt och utveckling.

En stor del av den globalt konkurrensutsatta industrisektorn har sin bas i andra delar av landet än Stockholm, Göteborg och Malmö. De behöver flyget för att kunna träffa sina nationella och globala kunder, locka de bästa talangerna från hela Sverige och resten av världen och få tillgång till underleverantörer och partners.

Flygplatser är en avgörande infrastruktur för vår lokala tillväxt. Och våra kommuners tillgänglighet till Stockholm och resten av världen måste öka, inte minska. Bromma och Arlanda må ligga i Stockholmsregionen, men är av riksintresse, och måste så behandlas. Flyget är ett kretslopp som påverkar hela samhällskroppen. Minskar du flödet på ett ställe, påverkar det hela kretsloppet. Och som vanligt är det mindre kommuner och landsbygden som drabbas hårdast i dessa situationer, människor och företag som har längst till stora marknader och huvudstaden.

Vi som skriver under har alla vunnit kommunala val på en agenda som utlovar hög kvalitet i välfärden och en offensiv tillväxtagenda där samarbete med näringslivet är avgörande. Vi behöver regeringens stöd för att kunna leverera på detta. De besked som hittills kommit från regeringen i flygfrågorna sätter istället upp hinder för detta.

Flyget i Sverige är avgörande för tillväxt och sysselsättning och måste vara en del av regeringens näringspolitik. Vi måste ha en långsiktighet i politiken och villkoren. Den svenska regeringen behöver hitta sätt att förbättra den nationella och internationella tillgängligheten, i en helhet. Vi förväntar oss stöd från den tillväxt- och sysselsättningsfokuserade regeringen i vår strävan efter mer företagande och fler och bättre jobb.

AnnSofie Andersson, kommunalråd (S) Östersund

Hans Lindberg, kommunalråd (S) Umeå

Niklas Nordström, kommunalråd (S), Luleå

Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande (S) Kalmar

Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande (S), Gotland

Paul Åkerlund, kommunalråd (S) Trollhättan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev