Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

(S) hotar 140 000 bostäder bara i Stockholms stad

Magdalena Andersson (S) tänker låta tillväxtkommunerna stå för notan för partiets nya ineffektiva subventionsprogram. Det riskerar inte bara att lamslå tillväxtkommunerna i Stockholmsområdet. På sikt riskeras också hela Stockholmsöverenskommelsen om ny tunnelbana och ökat bostadsbyggande.

Publicerad: 13 maj 2014, 10:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TillväxtBostadsbyggande

Socialdemokraternas och den ekonomisk-politiska talesmannen Magdalena Anderssons bostadsbesked för ett par veckor sedan innebär att förnyelsen uteblir och att partiet nu helt ger efter för de krafter som vill återgå till gamla tiders subventioner. Förutom att en sådan politik snedvrider konkurrensen och hämmar byggandet riskerar dessutom deras finansieringsmodell att påverka precis de kommuner dit inflyttningen och där tillväxten är störst på ett mycket negativt sätt.

Att specifikt låta tillväxtkommunerna stå för notan för nya ineffektiva subventionsprogram riskerar på sikt hela Stockholmsöverenskommelsen om ny tunnelbana och ökat bostadsbyggande.

Sverige växer och inflyttningen till städerna sker snabbare i Sverige än i något annat EU-land. Detta sker dessutom i ett läge där Sverige under mer än 20 års tid byggt för lite bostäder. Utmaningen är tydlig och Alliansen genomför just nu en historisk reformering av svensk bygg- och bostadspolitik. Bara i vår röstar riksdagen om fem propositioner som alla syftar till att förenkla regelverket, snabba upp processerna och öka nybyggnadstakten.

En viktig – och efterfrågad - utgångspunkt har varit att bostadsbyggandet behöver långsiktiga och stabila spelregler. Vi har därför avskaffat de subventioner och investeringsbidrag som istället för ökat byggande skapade ryckighet och snedvriden konkurrens.

Just nu ökar byggandet kraftigt i Sverige. Enligt de officiella beräkningarna från SCB ökade till exempel byggandet av flerbostadshus i Sverige med över 55 procent förra året och i Storstockholm var byggstarterna hela 90 procent fler jämfört med 2012. Det är en bra början, men vi behöver göra mycket mer.

Överenskommelsen mellan staten och en rad kommuner i Stockholms län om ny tunnelbana och fler bostäder visar vägen för framtiden. När finansieringen av bostads- och infrastruktursatsningar ses i ett sammanhang kan vi säkerställa att stat, kommun, kommunala bostadsbolag och privata byggbolag alla drar åt samma håll. Det är en överenskommelse som är historisk och som tydligt hotas när Socialdemokraterna vill straffbeskatta just de kommuner där byggandet behöver öka allra mest.

För oss är ökat bostadsbyggande i grunden en fråga om jobben. Kan vi få en bättre fungerande bostadsmarknad och ett ökat bostadsbyggande får det positiva effekter för både arbetsmarknaden och tillväxten. Arbetslinjen bygger på att man kan flytta dit jobben finns och vi visar i ord och handling hur en sådan politik genomförs. Stockholmsregionen är på många sett Sveriges tillväxtmotor en motor som kommer gå på tomgång om det inte byggs fler bostäder just i Stockholm.

Men Socialdemokraterna agerande visar dock att de helt saknar förankring. Just nu är det fler som vill bygga hyresrätter än bostadsrätter. Hittills i år har Stockholms stad markanvisat över 2000 hyresrätter.

Att återgå till gamla statssubventioner för bostadsbyggande är lika oansvarigt som det är ineffektivt. När Magdalena Andersson (S) dessutom vill att långt nära en miljard ska tas från byggande tillväxtkommuner årligen blir förslaget rent av farligt.

I Stockholms stad har vi beslutat att fram till 2030 bygga 140.000 bostäder för att säkerställa fortsatt tillväxt. Till detta kommer en omfattande utbyggnad av skolor, förskolor och omsorg. Med Socialdemokraternas mörkröda skattesmäll för ökat bostadsbyggande kommer det omvända ske. Det innebär nämligen att tillväxten och därmed bostadsbyggandet hotas i de kommuner där vi de kommande åren behöver bygga allra mest.

Sten Nordin, finansborgarråd (M) Stockholms stad, ordförande i Stockholmsregions Europaförening

Oskar Öholm, Bostadspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TillväxtBostadsbyggande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev