fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Region Värmland kan bli delägare i Karlstad Airport

Publicerad: 23 september 2020, 08:22

Foto: Joachim Lagercrantz

Styrelsen beslutade att säga ja till att regionen blir delägare – men miljöpartiet och vänsterpartiet säger nej.

Ämnen i artikeln:

Flygtrafik

EP

Erik Pettersson


I dag drivs Karlstad Airport av enbart Karlstads kommun. Styrelsen för Region Värmland säger nu ja till att regionen blir delägare i Karlstad Airport.

– Flygplatsen i Karlstad fyller en viktig funktion för Värmland och inte minst för länets näringsliv. Värmland behöver en regional flygplats för att kunna vara ett konkurrenskraftigt län både för näringslivet och samhällsviktiga funktioner som exempelvis ambulanshelikoptern, säger Fredrik Larsson, regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Men regionstyrelsen var inte enig. Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej till att regionen ska gå in som delägare till flygplatsen. Socialdemokraterna ville återremittera ärendet, då man anser att fördelningen i ägandet mellan Region Värmland och Karlstads kommun var felaktigt, uppger SVT Värmland.

Utgångspunkten för delägandet av Karlstad Airport AB är att Region Värmland finansierar upp till 50 procent av kostnaderna för att driva flygplatsverksamheten. Det regionala bidraget ska dock inte överstiga 20 miljoner kronor per år. I händelse av att totalkostnaden överstiger 40 miljoner ska Karlstads kommun stå för den överskjutande delen.

Flygplatsen är i dag en stor kostnad för Karlstads kommun. 2019, när flygen fortfarande gick, visade det kommunala bolaget ett minusresultat efter finansnetto på 34,6 miljoner kronor.

Nu fortsätter processen i Region Värmland och Karlstads kommun. Det slutliga beslutet tas i regionfullmäktige i december.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev