Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Regeringens bostadspolitik har misslyckats

Tusentals unga och studenter står och stampar i väntan på sitt första egna hem. Det är dags att den väntan får ett slut och att bostadspolitiken blir en av de viktigaste frågorna inför valet 2014, skriver ordföranden för SSU, Grön Ungdom, Ung Vänster och SFS.

Publicerad: 11 september 2013, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Bostäder

Att det är terminsstart för landets studenter är svårt att missa när den akuta bostadsbristen blir uppenbar i landets storstäder och högskoleorter. Att vara student i dag innebär att det inte räcker att lyckas ta sig in på sin drömutbildning för att ha möjlighet att studera. Den stora utmaningen är att hitta någonstans att bo. Sveriges förenade studentkårer (SFS) har i sin årliga bostadsrapport visat att enbart 4 av 32 studieorter kan garantera studenterna en bostad inom 30 dagar. I Stockholm är den genomsnittliga kötiden tre och ett halvt år för en studentlägenhet. Jämför det med tiden det tar för en student att få en kandidatexamen, vilket är tre år.

Under 2012 färdigställdes 352 studentlägenheter i hela landet enligt SCB. Samtidigt börjar 340 000 studenter en ny hösttermin. Även om inte alla dessa behöver bostad säger det något om de utmaningar vi står inför. Regeringen har misslyckats med bostadspolitiken och aldrig blir det så tydligt som vid högskolornas terminsstarter. Oviljan att satsa på investeringar i bostäder – särskilt små hyresrätter – gör att krisen tilltar för varje år.

Vi vill se statliga stimulanser för nyproduktion av studentbostäder och små hyresrätter. I dag finns det få incitament för byggandet av dessa bostäder samtidigt som vi är i akut behov av dem. De låga incitamenten består av orättvisa skatteregler och att grupperna unga och studenter inte har den betalningsförmåga som bostadsbolagen efterfrågar. Ett statligt stimulanspaket skulle neutralisera de dåliga förutsättningarna som råder. Det skulle också vara ett sätt att överhuvudtaget få igång en byggprocess som i det närmaste avstannat.

Bostadspolitiken är tätt sammankopplad med både utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. För att de tre benen ska fungera krävs att de ges ett likvärdigt fokus. Bostadsbristen är en av våra största framtidsfrågor och utan aktiva politiska lösningar kommer utbildning, sysselsättning och i förlängningen hela samhällsekonomin hotas.

Gabriel Wikström, ordförande SSU

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Erik Arroy, ordförande SFS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Bostäder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev