Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Regeringen nonchalerar biogasen

Det är hög tid att regeringen ser biogasens värde. Den skapar jobb, bidrar till minskade utsläpp och stimulerar den lokala och regionala utvecklingen.

Publicerad: 18 juni 2012, 05:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Biogas

Tack vare tidiga politiska initiativ på nationell nivå och regionala satsningar har biogasproduktion från avfall av olika slag kunnat växa och skapat en marknad för fordonsgas till bilar, bussar och lastbilar.

Stora investeringar har gjorts runt om i Sveriges kommuner i biogasproduktion från bland annat avloppsreningsverk, industrianläggningar, matavfallsinsamlingar och i lantbruket. Samtidigt har kommuner och regioner ställt krav i sina upphandlingar på gasdrift i till exempel kollektivtrafiken. Investeringar har krävt politiska och finansiella insatser som nu måste värnas även på lång sikt och vilka kan bli allt lönsammare ju mer marknaden växer.

Produktion av biogas är en ytterst klimatsmart energikälla, särskilt när den används som fordonsgas. Den minskar utsläppen kraftigt av såväl växthusgaser som hälsofarliga partiklar och kväve. Sverige har blivit världsledande i att uppgradera biogas till fordonsgas och det internationella intresset är i dag stort för vår teknik att köra fordon på avfall.

Men efter år av politiskt engagemang verkar nu intresset från regeringen ha avstannat ordentligt. Flera viktiga styrmedel går ut nästa år, vilket skapar osäkerhet i branschen. Men allvarligast av allt är att inga förslag från regeringen för ökad biogasproduktion lagts fram.

Vissa distributörer av fordonsgas har börjat importera biogas för att tillgodose kunder trots en enorm potential i vårt eget land. Flera nya producenter inom avfallsområdet avvaktar med investeringsbesluten. Nuvarande producenter av biogas drar i handbromsen för sina framtida projekt eller börjar titta på närliggande länders ersättningssystem, allt i väntan på politiska signaler och stöd från den svenska regeringen.

Läget är med andra ord minst sagt oroande, för marknaden i sig men också för satsande kommuner. Med en stagnerande biogasmarknad riskerar vi att få ett minskat intresse bland såväl miljöteknikföretag som fordonsproducenter och tankstationsinvesterare. Nya arbetstillfällen och exportmöjligheter missas och ett steg mot en verklig omställning av fordonsflottan fördröjs.

Därför gör branschen nu ett biogasupprop till regeringen med krav på styrmedel och politiska signaler om biogasens värde. Aktörer inom hela värdekedjan från forskning, utveckling, produktion och distribution av biogas står bakom initiativet och antalet personer som skriver under uppropet på energigas.se ökar för varje dag. Det är hög tid för regeringen att inse biogasens värde för minskade utsläpp, regional och lokal utveckling och fler arbetstillfällen.

Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev