söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Postboxar lika viktigt som bredband och telefoni

Det var länge sedan som vi var tvungna att besöka banken för att hämta ut pengar. Men när vi ska hämta ut paket som skickats med posten är vi fortfarande knutna till ett utlämningsställe med fasta öppettider. Det är dags att ändra på det.

Publicerad: 2 februari 2015, 13:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den kraftigt ökande e-handeln ställer nya krav på infrastrukturen.


Ämnen i artikeln:

TillgänglighetSamhällsplaneringIt

Det var länge sedan vi behövde gå till ett bankkontor för att inom vissa bestämda tider hämta ut våra pengar. I dag finns det ett utbyggt nät av cirka 2 500 bankomater runt om i landet där vi kan ta ut kontanter.

När vi ska hämta ut paket som vi har beställt på nätet måste vi däremot uppsöka just det utlämningsställe som den aktuella leverantören använder, under dess öppettider.

Medan kontantuttagen minskar i takt med ökningen av elektroniska betalningar, ökar paketutlämningen i och med den kraftigt växande e-handeln. Postnord har börjat installera paketautomater i de nordiska huvudstäderna, men det räcker inte långt. Privatpersoner och företagare i glesbygd kan få åka upp till fem mil, enkel resa, för att hämta sina paket. Vi skulle behöva en helt ny infrastruktur av postbox-lösningar över hela landet.

När en sådan infrastruktur är på plats blir det möjligt att välja vilken postlåda beställda produkter ska levereras till. Tekniken finns i dag också för att koppla ihop postboxlösningarna med mobila betallösningar.

Några fördelar med postboxar jämfört med utlämningsställen:

- Alla transportföretag kan leverera varor till samma ställe.
- Postboxarna kan vara tillgängliga dygnet runt.
- Mottagaren behöver inte gå till olika butiker för att hämta paket från Posten och DHL etcetera.
- Hemtjänstpersonal kan undvika att lägga tid på att hämta varor från flera olika platser – apotek, livsmedelsbutiker och olika postutlämningsställen.

En trend som löper parallellt med den ökande e-handeln är att allt fler fastighetsägare installerar postboxar i entrén till nya byggnader. Här finns chansen att tänka ett steg längre och i stället bygga in smarta postbox-lösningar från start.

Fördelar med smarta postboxar jämfört med vanliga fastighetsboxar:

- Genom att inte ha en fast låda för varje individ undviker man att bedrägliga personer beställer nya ID-kort och stjäl dem från brevlådan.
- Man kan lösa ut postförskott genom att betala med sin mobiltelefon och identifiera sig med hjälp av e-legitimation, och därmed slippa gå till ett postombud.

Vi på Wincor Nixdorf var med och lade grunden för bankomatutbyggnaden. Nu är vi redo att bidra till den största infrastrukturförändring som Sverige har sett det sista århundradet.

Post- och Telestyrelsens (PTS) uppgift är att se till att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Det vore naturligt att de drev denna fråga om en postal infrastruktur som är lika viktig som telefonnätet, bredband, järnvägar och motorvägar.

Håcan Tiwemark, Nordenchef Wincor-Nixdorf

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev