Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Piratpartiet i Bryssel var som en ovärdig cirkus

Det tar bara två timmar att flyga från Stockholm till Bryssel, men alla partier kan vittna om att avståndet ofta känns oändligt mycket längre. Det visas mycket tydligt i Henrik Alexanderssons artikel om Piratpartiet och valrörelsen, skriver partiledningen med Anna Troberg i spetsen i en replik.

Publicerad: 2 december 2014, 15:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


REPLIK Piratpartiets förre Europaparlamentariker Christian Engströms assistent Henrik Alexandersson riktar i dag kraftig kritik mot partiledningen i sin debattartikel ”Piratpartiet var som en trafikolycka i slow motion” i Dagens Samhälle.

Alexandersson skriver att ledningen var oanträffbar för Engström, men Engström var ju själv en del av ledningen från det att han tillträdde som parlamentariker 2009 och fram till valdagen 2014. Han fanns med i ledningens olika kommunikationskanaler och bjöds in till ledningens möten. Han valde tyvärr att ignorera större delen av dessa möten.

Partiledaren kritiserade inte partiets hållning i fildelningsfrågan, utan kritiserade den fildelningsfixeringen som parlamentarikernas inhyrda sakkunnige inympade. Ledningen gjorde bedömningen att fildelning inte var en lika fräsch och röstdrivande fråga 2014 som den var 2009. Partiledaren efterlyste därför en uppdaterad kommunikation kring upphovsrättsfrågor.

Det är möjligt att fildelning fortfarande är hett i vissa aspekter. Men alla som känner till termodynamikens lagar vet att det inte spelar någon roll att något är hett när omgivningen är iskall. I mötet mellan varmt och kallt kommer alltid entropi att uppstå. I bästa fall får man alltså en ljummen spik som det inte går att koka politisk soppa på. Det borde en inhyrd politiskt sakkunnig hjälp veta. Det gjorde hen inte, och då ansåg vi inte att det var värt att hosta upp det sexsiffriga belopp hen ville ha för att berätta att fildelning var vår biljett till Bryssel även 2014.

Det hör också till saken att partiet inte hade något sexsiffrigt belopp att köpa dyra råd med passerat bäst före-datum för. Det betyder dock inte att vi stod utan samordning och kompetens. Det hade Europaparlamentarikerna vetat om de hörsammat partiledningens uppmaning att delta i samordningsmöten.

I stället utspelades en ovärdig cirkus där Engström hemföll till att kalla Andersdotter ”Lisbeth Salander” och där hon meddelade alla som orkade lyssna att han var en ”inkompetent gubbstrutt”. Partiledningen kallade dem båda till online-möte. Det gick ingen av dem med på. Engström ville inte installera nya program och Andersdotter vägrade använda gamla. Det kallar vi oprofessionellt.

I realiteten var det våra Europaparlamentariker som avvek från den politiska linje våra medlemsmöten mejslat fram under mellanvalsåren, när de under EU-valrörelsen beskrev Piratpartiet som det fokusparti vi var 2009, men inte är 2014. Båda hävdade flera gånger att partiet inte alls har politik inom områden som vi numera har en väl utvecklad politik i. Det är naturligtvis mycket besvärande att ett partis toppkandidater inte vet vad partiet har för politik. Ledningen uppmanade därför båda kandidaterna att bekanta sig med partiprogrammet. När det inte gav märkbara resultat ansåg sig styrelsen till slut nödgad att ta direktkontakt med dem båda för att få dem att inse allvaret i frågan.

Integritetsfrågor är viktiga för Piratpartiet. Att Alexandersson tycker att det är en tveksam strategi att jobba med hbtq-frågan – rätten att få vara den man är, den ultimata integritetsfrågan – får stå för honom. Vi kan bara konstatera att det är en fråga som fått betydligt mycket större medial uppmärksamhet än samma gamla visa om fildelning som gått på repeat sedan 2006.

Alla samarbetsproblem till trots, så vill vi lyfta Engströms och Andersdotters politiska gärning i Bryssel. Den är värd all respekt.

Anna Troberg, partiledare Piratpartiet

Marit Deldén, vice partiledare Piratpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev